hamburger-icon

Kliker.info

Wolfgang Petritsch : Vrijeme je za „veliki dogovor“ u BiH

Wolfgang Petritsch : Vrijeme je za „veliki dogovor“ u BiH

18 Novembra
00:22 2013

Iako je od ljetos penzioner, austrijski političar i diplomata, nekadašnji visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Volfgan Petrič (Wolfgang Petritsch) i dalje je vrlo aktivan. Za potrebe austrijske vlade i Evropske unije on povremeno radi analize stanja na Balkanu. Trenutno je na dvogodišnji period angažiran i na prestižnom američkom univerzitetu Harvard. Uz to, radi i istraživanja o temi budućnosti humanitarnih intervencija na osnovu intervencija na Kosovu i u BiH. Kako otkriva u intervjuu za „Avaz“, to bi trebala biti tema njegove nove knjige.
Iz američkog ugla, kako Vam izgleda situacija u BiH?

– Prilično sumorno! To je tako veliko razočarenje za mene. BiH sve više i više zaostaje za susjedima. Srbija, Kosovo, Crna Gora samo dalje napreduju prema EU. Beograd i Priština počeli su, s ogromnim ličnim rizicima, proces koji ima historijski značaj. Kompromis je moguć i koristi svim građanima, a upravo toga nema u BiH.

U BiH se razvija rasprava o ulozi međunarodne zajednice. Kao neko ko je bio u samom vrhu te tvorevine, kako gledate na njene učinke? Šta su uspjesi, šta greške?

– Zasigurno, najveći uspjeh je bilo to što je rat zaustavljen. Dobili smo „hladni mir“, koji se do sada održao. No, ne postoji univerzalno rješenje za izgradnju države nakon rata. U prvim godinama imali smo neke velike uspjehe. Ali to nije dovoljno! Da zlo bude gore, međunarodna zajednica izgubila je interes za BiH. Pojavili su se novi problemi na Bliskom istoku, dešavanja u Siriji i Egiptu mnogo su urgentnija. Domaći političari moraju preuzeti odgovornost za stanje u BiH i rješavati probleme.Odavno zagovaram preoblikovanje OHR-a. On treba biti posljednje sredstvo koje će spriječiti ponovne sukobe, ali i instrument koji će držati SAD, Rusiju i Tursku angažirane kada treba. EU mora biti više angažirana i čvrsto držati volan u BiH. BiH je evropska država i Brisel mora imati veću ulogu u procesima kako bi građani BiH to mogli jasno vidjeti da se zemlja sve više kreće prema članstvu u EU. Tako će oni moći pojačati pritisak na svoje političare, ne samo kroz izbore već i proteste i aktivnosti nevladinog sektora, da rade ne u vlastitom već interesu svih građana BiH. Ako ne razumijete šta govorim, pogledajte kako vaši susjedi to rade.

Ipak, to zvuči kao ideal. Šta je, realno, izlaz iz situacije u kojoj se nalazi BiH?
– Mislim da BiH treba nešto što ja nazivam „veliki dogovor“ kojim će se izaći iz aktuelne blokade. Svi znamo šta su problemi koje treba riješiti: federalne institucije, državna vlada te status RS. Ta „velika pogodba“, koja bi morala biti napravljena uz pomoć EU i SAD-a, morala bi prekinuti s izolacionističke tendencije RS kao i osigurati njeno daljnje postojanje u zamjenu za konstruktivno učešće ovog entiteta u reformi državne vlasti.Srbija je napustila projekt podrške secesiji. Ona neće ni zbog čega ugroziti svoj put ka EU. RS je, stoga, u očajničkoj potrebi da definira svoje mjesto i ulogu u, naglašavam to, okvirima BiH. Dakle, sada je vrijeme za hrabri iskorak. Ako 28 država EU može naći način za izlazak iz svoje krize, mogu to napraviti i u BiH!

Boli me kad gledam šta se kod vas dešava

– Skoro da nema dana kada me nešto ne podsjeti na BiH. Imam mnogo prijatelja koje povremeno sretnem ili se dopisujem s njima. Svakodnevno naiđem na nekog iz BiH – u Beču, Parizu, ovdje na Harvardu. Brisel me je zamolio da im neslužbeno dajem savjete o BiH… Iznad svega, BiH mi je prirasla srcu toliko da me boli kada vidim šta se tamo danas dešava. Trenutno sam angažiran i na austrijskom projektu dopreme poklona za ski-sezonu. Slučajno sam s prijateljima došao na tu ideju. Zahvaljujući našem entuzijazmu i velikodušnosti biznismena, vrlo brzo smo sakupili puno toga i sada se pripremamo da sve to dopremimo u BiH – kaže Petrič.Sead Numanović (Avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku