hamburger-icon

Kliker.info

William F. Engdahl : U Europi uskoro ne samo da neće biti plina, nego ni hrane

William F. Engdahl : U Europi uskoro ne samo da neće biti plina, nego ni hrane

20 Avgusta
23:45 2014

engdahl44Publicist i analitičar William F. Engdahl, autor bestselera “Stoljeće nafte”, “Sjeme uništenja” i “Bogovi novca”, kaže za Globus  da već živimo u vremenu novoga svjetskog rata, koji će biti drukčiji od onih ranijih, ali jednako okrutan.Počeo je, kaže, s Arapskim proljećem, nastavio se sa Sirijom i eskalira upravo sa situacijom u Ukrajini. Zbog toga će, tvrdi Engdahl, upravo Europa imati velike posljedice u svojoj energetici, ali i poljoprivredi.

Ukrajina i sve što se događa u odnosima s Rusijom glavna je tema kojom se Engdahl trenutačno bavi i o čemu piše iz svoje druge domovine Njemačke.A zbog čega je sve to počelo – odgovor je sličan kao i u ranijim Engdahlovim knjigama – za sve su, ocjenjuje on, krive američke elite, odnosno, kako ih naziva – američki oligarsi.

Hoće li sankcije koje je Europa nametnula Rusiji i obratno imati posljedice i tko će tu gore proći?

– Europa se našla u ulozi žrtve jer njezini lideri nisu shvatili što se događa i zbog toga će, ne promijene li stavove i ne prestanu li sa sankcijama koje će im donijeti samo loše, i koje će udariti na europsku ekonomiju, pasti već ove zime u zaista lošu situaciju. Tu nema dvojbe. Europa ne shvaća da je izmanipulirana od Sjedinjenih Država i njihovih oligarha koji na ovaj način spašavaju najgoru situaciju u ekonomiji koja se u Americi dogodila od tridesetih naovamo.

Zašto mislite da je situacija u Ukrajini povezana s američkim oligarsima, kako ih nazivate?

– Zato što američki oligarsi, najmoćnije obitelji poput Rockefellerovih, nisu uspjeli vratiti Wall Street na stare staze slave. Wall Street je na koljenima i da bi pokrenuli industriju, moraju izazvati velike sukobe, započeti s ratom. Počelo je s Arapskim proljećem, nastavilo se u Siriji – ne zaboravite da su Sjedinjene Države željele u Siriji instalirati radikalne grupe koje su protivnici režima Bašara Al Asada, ali nisu uspjeli. Sve je to bilo sa samo jednim ciljem: žele vratiti svoju industriju i oslabiti moć i snagu koje danas imaju Rusija i Kina.

Kako će se sankcije odraziti na situaciju u energetici?

Zima će biti vrlo hladna u Europi. Bit će još hladnija kad nestane plina iz spremišta, jer on više neće stizati preko Ukrajine. I ne samo da neće biti plina, odnosno da će njegova cijena toliko skočiti da će postati preskup, nego neće biti ni hrane. Rusija ima jaku poljoprivredu, a europska je poljoprivreda upropaštena, ne samo u smislu toga da sve manje ljudi radi u poljoprivredi, nego i po pitanju kvalitete hrane, onoga što unosimo u organizam. Nekad se u Hrvatskoj mogla pojesti fina, kvalitetna i svježa rajčica. To više nije slučaj. Europa će biti hladna i gladna ako se ne promijeni stav.

Zašto bi se promijenio? Mislite li da je Rusija u pravu?

Nisam veliki obožavatelj Vladimira Putina, ali mislim da dobro razumije stvari i da gleda barem tri koraka ispred svojih suparnika. Mislim da je vrlo upućen i svjestan svega što se događa. (Kliker.info-JL)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku