hamburger-icon

Kliker.info

WikiLeaks : Špijuniranje vrha Ujedinjenih nacija naredila CIA

WikiLeaks : Špijuniranje vrha Ujedinjenih nacija naredila CIA

03 Decembra
07:13 2010

Lista američkog State Departmenta sa traženim informacijama u vezi generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Ban ki Muna i drugih visokih zvaničnika ove organizacije je napisana od strane CIA, saznaje Guardian. To je otkriveno u trenutku dok se pojavljuju nove informacije koje govore o prikupljanju obavještajnih podataka o stranim diplomatama po naredbi Vašingtona, uključujući nadgledanje telefonske i internet linije iranskih i kineskih diplomata. Jedno od najposramljujućih otkrića iscurjelih diplomatskih telegrama, koje je objavio zviždački sajt WikiLeaks, jeste saznanje da je od američkih diplomata zatraženo da prikupljaju informacije o Banu, drugim visokim zvaničnicima UN-a, članovima Savjeta bezbjednosti i stranim diplomatama, što je očigledno kršenje međunarodnih sporazuma i zakona.  Portparol State Departmenta PJ Krovli je u intervjuu nakon objavljivanja kompromitujućih informacija pokušao da odbije optužbe nagovještavajući u nekoliko navrata da su depeše nastale u drugoj američkoj agenciji, iako su nosile potpis državne sekretarke Hilary Clinton i njene prethodnice Condolizzee  Rice. Međutim, on je odbio da kaže o kojoj američkoj bezbjednosnoj službi je riječ.

Guardian saznaje da je obavještajna lista zvaničnika na godišnjem nivou sastavljena od strane vrha obavještajne agencije Humint (Human intelligence) za vrijeme Bušove administracije 2005. godine, tokom pokušaja da se bolje koordinišu obavještajni podaci nakon 11. septembra. Humint je dio CIA, bavi se špijunažom u inostranstvu i jedna je od posljednje osnovanih američkih obavještajnih agencija, kojih ima ukupno 12.   Rukovodstvo Huminta je postavilo prioritete za narednu godinu i poslalo ih State Departmentu. Stvarnu formu riječi korišćenih u diplomatskim depešama je napisao State Department ali su američki zvaničnici u četvrtak uveče potvrdili da su originalne direktive napisale „obavještajne zajednice“. Sjedinjene Države se sada trude da naglase da njihove diplomate ne djeluju kao špijuni, što je etiketa koja im može ugoziti živote.Portparol ministarstva spoljnih poslova Krovli i dalje negira da je američki diplomatski kor bio u bilo kom smislu uključen u špijunažu.Ipak, po saznanjima Guardiana direktive su bile poslate iz kancelarije za obavještajne operacije pri birou State Departmenta pod naslovom „spona obavještajnog rada i spoljne politike“. U dokumentu se jasno vidi da ova obavještajna operacija nije bila samo koristan dodatak radu tajne službe, već da se (obavještajna) zajednica oslanjala na državne izvestioce prilikom traženja biografskih infomacija prikupljenih širom svijeta.

Biografski izvještaji uključuju „brojeve kreditnih kartica, brojeve nedavnih letova“ kao i „zbornik kontakt infomacija“.Nove informacije otkrivene u četvrtak uveče kažu da je američkim diplomatama u ambasadi u Asunsionu, prestonici Paragvaja, naređeno da nabave datume, vrijeme i telefonske brojeve primljenih i upućenih poziva stranih diplomata iz Kine, Irana i socijalističkih država Latinske Amerike kao što su Kuba, Venecuela i Bolivija. Amerika je po izvještajima bila zabrinuta zbog sve većeg prisustva islamskih terorista u Paragvaju i uticaja Kine.Vašington je takođe tražio korisničke internet naloge i lozinke stranih diplomata a istu dubinu informacija je očekivao za neke lokalne vlade i vojne lidere, sudeći po izvještaju iz 2008. godine. Novi izvještaji takođe otkrivaju da je Vašington pozvao diplomate iz Rumunije, Mađarske i Slovenije da prikupe „biometrijske“ informacije o „ sadašnjim i dolazećim liderima i savjetnicima“ kao i informacije o „korupciji i zdravstvenom stanju lidera i njihovim slabostima".Tajna direktiva državne sekretarke Hilari Klinton iz jula 2009. godine nalagala je prikupljanje elektonskih adresa, telefonskih i faks brojeva, detalja sa kreditnih kartica i brojeve letova osoblja UN-a. Takođe, zatraženi su tehnički detalji komunikacionog sistema zvaničnika UN-a, uključujući generalnog sekretara organizacije Ban Ki Muna, kao što su lozinke i šifre koje se koriste pri komunikaciji. Zahtjevani su „biografski i biometrijski podaci“ predstavnika zemalja Savjeta bezbjednosti iz Velike Britanije, Kine, Rusije i FrancuskeVodeći eksperti za Ujedinjene nacije kažu da su predložene direktive prekršile najmanje dva međunarodna sporazuma i da to može dovesti do toga da SAD budu cenzurisane od strane Generalne skupštine UN-a ili čak, u ekstremnim situacijama, može doći do procesa pred međunarodnim krivičnim sudom. (Kliker.info-e-Novine)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku