hamburger-icon

Kliker.info

Washington šalje iskusnog diplomatu : Dennis Hearne novi zamjenik Valentina Inzka

Washington šalje iskusnog diplomatu : Dennis Hearne novi zamjenik Valentina Inzka

02 Septembra
16:01 2017
Američka administracija odlučila je postaviti svog iskusnog diplomata Dennisa Hearnea za novog zamjenika visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini a on u Sarajevo uskoro dolazi izravno iz “vruće” fotelje zamjenika veleposlanika SAD-a u Afganistanu.

Neimenovani izvor kojega u subotu citiraju banjolučke “Nezavisne novine” izjavio je kako je jedan od razloga njegova dolaska u BiH činjenica da Hearne ima veliko iskustvo u borbi protiv nasilnog ekstremizma i terorizma.

U službenoj biografiji Hearnea stoji kako je on uz ostalo od 2012. do 2015. godine bio savjetnik za vanjske poslove pri Zapovjedništvu za specijalne operacije američke vojske.

U Afganistanu je pak uz aktualnu diplomatsku dužnost dvije godine, i to od 2008. do 2009., djelovao kao politički savjetnik glavnog zapovjednika američkih i savezničkih snaga u istočnom Afganistanu.

U razdoblju od 2007. do 2008. bio je savjetnik borbenim snagama u jugoistočnim provincijama u blizini pakistanske granice.

Bosna i Hercegovina Dennisu Hearnu nije nepoznata jer je on u toj zemlji boravio od 1993. do 1996. godine gdje je bio političkim savjetnik prvog američkog veleposlanika u toj zemlji Victora Jakovicha.

U Hearnovoj biografiji stoji i kako je dio karijere proveo na službi u Hrvatskoj.

“Radi se o vrlo jakom kandidatu koji je bio suradnik Thomasa Shannona podtajnika za političke poslove u State Departmentu. To potvrđuje da američka administracija u BiH želi poslati utjecajnog diplomata”, ocjena je neimenovanog izvora koji podsjeća kako je Shannon sada pratktično treći čovjek američke diplomacije.

Hearne će na poziciji zamjenika visokog predstavnika zamijeniti Brucea Bertona, također američkog diplomata koji se priprema preuzeti dužnost voditelja misije OESS-a u toj zemlji.

Zamjenik visokog predstavnika ujedno je međunarodni supervizor za distrikt Brčko s ovlastima donošenja obvezujućih odluka o njegovom statusu i funkcioniranju.

(Kliker.info-Hina)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku