hamburger-icon

Kliker.info

Washington Post: Počinje najopasnijih 11 sedmica Trumpove vladavine

Washington Post: Počinje najopasnijih 11 sedmica Trumpove vladavine

22 Augusta
16:05 2018

Stanje u američkoj politici je tokom proteklih godinu i po dana često nalikovalo na cirkus, u kojem ludilo nikada ne prestaje, ali bi, ipak, narednih 11 sedmica mogle biti najnapetiji period vladavine američkog predsjednika  Donalda Trumpa , uz moguće najveće posljedice.

Prema pisanju Washington Posta, Trumpa očekuju brojni izazovi, među kojima je prvi opasan izazov – slučaj protiv njegovog bivšeg advokata Michaela Cohena.

Federalne vlasti su istraživale da li je Cohen prevario banku i poresku službu i pribavio zajmove u iznosu više od 20 miliona dolara za kompanije za taksi prevoz u njegovom vlasništvu i u vlasništvu njegove porodice, i provjeravale su da li je prekršio zakone o finansiranju kampanje ili neke druge kada je pomogao da se naprave ugovori kojim bi se platilo šutnju žena koje tvrde da su imale aferu sa Trumpom.

Cohen se u utorak izjasnio krivim za kršenje zakona o finansiranju kampanje i druge optužbe, navodeći da je po nalogu kandidata za federalni položaj organizovao isplate da bi utjecao na predsjedničke izbore 2016. godine.

Cohenovo priznanje povezano je sa novcem koji je tokom predizborne kampanje 2016. godine isplaćen navodnim Trumpovim ljubavnicama.

Cohen je istakao da je organizovao isplate čija je “glavna svrha bila uticanje na izbore”, po nalogu kandidata za federalni položaj, kojeg nije imenovao.

Cohen, koji je prethodno sa federalnim tužiocima postigao sporazum o priznanju krivice, izjasnio se krivim za ukupno osam tačaka optužnice, uključujući izbjegavanje plaćanja poreza i davanje lažnih izjava finansijskoj instituciji.

Drugi izazovi

Pred Trumpom su, međutim, i drugi izazovi.

Naime, Paul Manafort, njegov bivši šef kampanje se suočava sa dva suđenja, a drugo suđenje se odnosi na slučaj koji je direktno povezan sa njegovim radom u zemljama bivšeg Sovjetskog saveza i sa načinima na koje su te njegove aktivnosti uticale na njegov rad u Trumpovoj kampanji.

Specijalni savjetnik Robert Mueller bi uskoro mogao iznijeti nove optužnice ili čak i objavi finalni izvještaj istrage ruskog miješanja u Trumpovu kampanju.

Trump će vjerovatno nastaviti ukidati pristup povjerljivim dokumentima svojim kritičarima iz obavještajne zajednice, što će dovesti do još veće osude i od Demokratske partije i od Republikanske partije, kao i sve veće poređenje sa Richardom Nixonom.

Njegova bivša savjetnica Omarosa Manigault Newman će nastaviti da objavljuje snimke razgovora sa ljudima u Bijeloj kući.

U Teksasu će započeti tužba u kojoj će se republikanske države i administracija zalagati da se potpuno uništi čitav Zakon o pristupačnoj zaštiti, poznat kao Obamacare, što će demokratama dati temu neprocjenjive vrijednosti za kampanju.

Nove istrage i saslušanja

Uskoro će početi i saslušanje povodom imenovanja Bretta Kavanaugha kao sudije Vrhovnog suda. Ako se taj proces završi pobjedom Trumpovog kandidata, on će vjerovatno dovesti do straha i protivljenja demokrata jer će shvatiti koliko će intenzivno konzervativan sa njim biti Vrhovni sud.

To su samo neke stvari koje će se uskoro desiti, a postoje i mnoge nepredvidive posljedice koje može izazvati Trumpovo ponašanje.

Njegov trgovinski sukob sa drugim državama je do sada izazvao samo gubitke radnih mjesta i nesigurnosti, a moguće su i nove međunarodne krize i konflikti sa američkim saveznicima, ocjenjuje Washington post.

Kulminacija ovog predstojećeg napetog perioda jesu izbori za Kongres u novembru, jer ukoliko demokrate tada preuzmu kontrolu, moguće su i nove istrage Trumpovih skandala.

(Kliker.info-AJB)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku