hamburger-icon

Kliker.info

Washington : Dozirana sredstva za ratove Obama po prvi put unio u budžet

Washington : Dozirana sredstva za ratove Obama po prvi put unio u budžet

27 Februara
06:53 2009
President Barack Obama, accompanied by Budget Director Peter Orszag (R), and Treasury Secretary Tim Geithner, speaks about 2010 federal budget, 26 Feb 2009

Američki predsjednik Barack Obama izjavio je da se njegov prvi prijedlog budžeta, koji predviđa potrošnju veću od tri bilijuna dolara, želi pozabaviti najprečim potrebama zemlje.  Američki predsjednik u svom planu predviđa budžetski  manjak od jednog bilijuna i 750 milijardi dolara.   Predsjednik Obama je u Bijeloj kući izjavio da njegov plan jasno pokazuje koliko se troši na ratove u Iraku i Afganistanu, tako što su te stavke unesene po prvi put u budžet.  

Obama je dodao kako je naslijedio manjak od jednog bilijuna dolara od svog prethodnika Georgea Busha, te da se nova administracija mora prvo usredotočitina ono što je potrebno za progres zemlje.    U budžet za fiskalnu 2010. godinu uključeno je dodatnih 250 milijardi dolara za stabiliziranje nemirnog američkogfinancijskog sistema.  Predsjednik Obama također traži 634 milijarde dolara za reformu američkog sustava zdravstvene zaštite i njegovo proširenje na 40 milijuna Amerikanaca koji nemaju zdravstvene osiguranje. U međuvremenu, situacija na gospodarskom planu u Sjedinjenim Državama i dalje se pogoršava – pokazuje nekoliko danas objavljenih izvješća. Izvješće Ministarstva rada pokazuje da se broj neuposlenih povećao na rekordnihiznad 5 milijuna.   Broj osoba koji se po prvi put pojavljuju za pomoć neuposlenima povećao se za 36 hiljada i iznosio je prošle sedmicen 667 hiljada što je najveći broj još od 1982. godine.     

Gubici radnih mjesta smanjuju i povjerenje potrošača u ekonomiju što je dovelo do toga da se prošli mjesec broj novo prodanih kuća i stanova spustio na rekordno nisku razinu. Manje prodanih kuća i stanova i smanjena potrošačka potražnja nalaze se među razlozima zašto je pao i broj narudžbi tvornicama. Jedan drugi  izvještaj naime, pokazuje da se broj narudžbi za robu trajne proizvodnje smanjio za 5 posto u siječnju.  To je šesti mjesec zaredom da se ovaj pokazatelj smanjuje i predstavlja najlošije rezultate još od 1992. godine. (Kliker.info-VoA)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku