hamburger-icon

Kliker.info

Wall Street Journal: Raspad eurozone nikad nije bio bliži

Wall Street Journal: Raspad eurozone nikad nije bio bliži

06 Januara
17:10 2015
53048581RO007_GERMANS_DOUBTNjujorški dnevnik Wall Street Journal ocjenjuje da raspad eurozone nikada nije bio bliži.
To je ocjena lista nakon što je euro pao na najnižu razinu prema dolaru u posljednjih devet godina uslijed spekulacija da će Europska centralna banka uskoro proširiti program monetarnih poticaja radi izbjegavanja deflacije.

Prošla godina je, prema ocjenama američkog lista, trebala biti godina izlaska eurozone iz dužničke krize, odnosno godina vraćanja rasta na zdrave temelje.Pokazalo se, međutim, da nije sve išlo po planu, navodi se u tekstu. Iako je ekonomija eurozone lani izašla iz dvostruke recesije, privredni rast u 2014. godini od tek 0,8 posto bio je znatno manji u odnosu na ranije prognoziranih 1,2 posto, dok se inflacija približila opasno niskoj razini, tj. nuli, što je izazvalo zabrinutost u pogledu održivosti duga.

Američki list se zato zapitao što je to krenulo po zlu za eurozonu u prošloj godini, navodeći tri faktora koji su uzrok krize u zoni eura.Kao prvi faktor , list navodi uticaj usporenog rasta u Kini i drugim zemljama u razvoju.Drugi faktor od utjecaja na prolongiranje krize eurozone, po WSJ-u, predstavlja ukrajinska kriza i sankcije koje je Europska unija uvela Rusiji, kao i uzvratne mjere Moskve.

Sankcije su se, konstatira se u tekstu, naročito loše odrazile na njemačku ekonomiju.Kao treći faktor navode se interni problemi u eurozoni, poput strukturnih problema koji su nastavili ometati obnovu mnogih europskih ekonomija, naročito zemalja južne Europe, sprječavajući prebacivanje kapitala i radne snage u mjesta gdje bi bili produktivniji.
(Kliker.info-Seebiz)
Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku