hamburger-icon

Kliker.info

Wall Street Journal o predsjedniku RS : Dodika su SAD dovele na vlast, a on im okrenuo leđa

Wall Street Journal o predsjedniku RS : Dodika su SAD dovele na vlast, a on im okrenuo leđa

01 Novembra
18:23 2016

milewsj1Američki magazin “Wall Street Journal” objavio je članak o politici predsjednika Republike Srpske, Milorada Dodika.U tekstu se navodi da je “dvadeset godina nakon što su Sjedinjene Američke Države uspostavile mir na području BiH, lideri koji su se tada zakleli da će izgraditi demokratiju po načelima Evrope, sada ponovo okreću leđa Zapadu”.

U tekstu se dalje navodi da BiH postaje tlo na kojem prevladavaju nacionalisti kao što je Milorad Dodik, koji je prvi stekao naklonost Vašingtona devedesetih sa porukama koje promovišu mir i obećanjem da će raditi na nacionalnom ujedinjenju. Tadašnja državna sekretarka Madeleine Albright je njegov dolazak na političku scenu okarakterisala kao “dašak svježeg zraka”.

U članku svjetski poznatog lista stoji da vlasti SAD kažu da je gospodin Dodik, predsjednik Republike Srpske, postao glavna prepreka u procesima koje BiH mora provesti kako bi se pridružila Evropskoj Uniji i NATO.

Dodik je podigao prašinu kazavši američkom ambasadoru da “odj*be”, a sve druge je nazvao nepoželjnim i totalno “beskorisnim”. Takođe, nije se sastao sa američkim ambasadorom nijednom u protekle tri godine.

– Odbijam da budem njihov pokusni kunić – kazao je u intervjuu u predsjedničkoj palati. “Dani su odbrojani kada Evropa ili Amerika objave nešto što se odmah prihvati”.

Američke vlasti su ove poruke ocijenile kao razočaravajuće s obzirom da je isti akter nekada opisan kao glavni faktor američkih napora da izgrade stabilnu naciju.

S obizrom da je BiH zaradila kandidatski status za pridruživanje EU, a ista je preokupirana problemima kao što su migracije i Brexit, mnogi građani se pitaju da li će EU postojati do perioda kada dođe trenutak da se BiH priključi.

Milorad Dodik je izjavio da ne zna da li je EU vrijedna da joj se pridruži:

“Evropa je jako depresivna”, rekao je.

Dominacija stranke Milorada Dodik je potvrđena na oktobarskim izborima kada je trijumfovala na lokalnim izborima širom Republike Srpske.

Američke vlasti, ipak, kažu da BiH nije u potpunosti izgubljena u očima Zapada.

“Građani BiH žele biti dio evropske porodice”, navedeno je iz Ambasade SAD-a.Takođe, EU zvaničnici smatraju da retorika Milorada Dodika neće skrenuti BiH sa puta pridruženja EU.

(Kliker.nfo-SB)

Podijeli

2 0 komentara

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku