hamburger-icon

Kliker.info

Wall Street Journal : NATO šalje još 4.000 vojnika na granicu s Rusijom

Wall Street Journal : NATO šalje još 4.000 vojnika na granicu s Rusijom

01 Maja
07:00 2016

njemacka-vojniciSjevernoatlantska alijansa NATO poslat će četiri dodatna bataljona u Poljsku i druge baltičke države, kako bi ojačala svoje granice s Rusijom , u vrijeme kada Moskva pojačava vojne aktivnosti, prenose agencije.

Kako piše Wall Street Journal Friday, zamjenik ministra odbrane Sjedinjenih Američkih Država Robert Work potvrdio je kako je riječ o navedenom broju jedinica, odnosno o 4.000 vojnika, te kako su pojačanja odgovor na ruske aktivnosti oko Litvanije, Latvije i Estonije.

Zapadni zvaničnici kazali su ovom listu kako će SAD osigurati dva bataljona, a Njemačka i Velika Britanija preostala dva.

“Rusi trenutno izvode mnogo iznenadnih vježbi kod granica, s mnogo trupa. Iz naše perspektive, mogli bi reći kako je riječ o vanrednom provokativnom ponašanju”, kazao je Work.

Jačanje vojne aktivnosti

Rusija brani svoju pojačanu vojnu aktivnost tvrdnjama kako su one odgovor jačanju broja snaga NATO-a, kao i agresivnosti prema Moskvi.

Zvaničnici NATO-a kažu kako žele osigurati da su snage multinacionalne u najvećoj mogućoj mjeri te pozvali manje savezničke snage da daju doprinos ovim snagama.

Zvaničnici navode kako je uloga Njemačke naročito važna, jer protivljenje Rusiji cementira ulogu Berlina kao jače figure NATO-a.

(Kliker.info-agencije)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku