hamburger-icon

Kliker.info

Wall Street Journal : Kineski stručnjaci tvrde da Sjeverna Koreja već ima 20 nuklearnih bombi

Wall Street Journal : Kineski stručnjaci tvrde da Sjeverna Koreja već ima 20 nuklearnih bombi

23 Aprila
08:30 2015

projektil21Kineski nuklearni stručnjaci upozorili su da Sjeverna Koreja  možda već ima 20 nuklearnih bojevih glava i sposobnost da proizvede dovoljno uranija da udvostruči svoj nuklearni arsenal do slijedeće godine, prenosi Wall Street Journal.Kineske procjene o nuklearnoj proizvodnji Pjongjanga, koje su prenesene američkim nuklearnim stručnjcima, nadmašuju većinu ranijih američkih predviđanja koja se sada kreću od 10 do 16 bombi, navodi se u izvještaju.

Stručnjaci s korejsko-američkog instituta na univerzitetu Johns Hopkins početkom godine predstavili su tri scenarija po kojima bi Sjeverna Koreja mogla povećati svoj nuklearni arsenal na 20, 50 ili 100 unutar pet godina.

Spremni za upotrebu

Ambasador Sjeverne Koreje u Velikoj Britaniji Hyun Hak-bong, krajem prošlog mjeseca je izjavio kako je njegova zemlja razvila nuklearne projektile i da je spremna upotrijebiti ih u bilo koje vrijeme.Hyun je rekao britanskoj televiziji Sky News da bi njegova Vlada upotrijebila projektile u slučaju da mora odgovoriti na nuklearni napad Sjedinjenih Američkih Država.Na pitanje da li je Sjeverna Koreja sada sposobna lansirati nuklearne projektile, Hyun je rekao: „U bilo koje doba. Bilo koje. Da“, prenosi AP.„Ukoliko nas SAD napadne, mi ćemo uzvratiti“, rekao je on.Na pitanje da li bi Sjeverna Koreja ispalila nuklearne projektile samo kao odgovor, Hyun je rekao da je njegov narod miroljubiv, da ne želi rat, ali da ga se ne plaši i da je to i politika Vlade njegove zemlje.

(Kliker.info-Aljazeera)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku