hamburger-icon

Kliker.info

Vukov revizionizam : Kontroverzni general MacKenzie glavni Jeremićev govornik!?

Vukov revizionizam : Kontroverzni general MacKenzie glavni Jeremićev govornik!?

10 Aprila
04:33 2013

“Gospodin Jeremić je javno rekao da je sazvao ovaj skup kao reakciju na određene presude. To nameće pitanja o temeljnim pravilima o poštovanju vladavine prava. To nije skup na kojem bi moje sudjelovanje dalo neki važan doprinos u osudi nečega do čega jako držim”.Tim je riječima Theodor Meron, predsjednik Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju, komentirao zašto se danas  neće odazvati pozivu za sudjelovanje na tematskoj sjednici Opće skupštine Ujedinjenih naroda koju je njezin predsjednik Vuk Jeremić organizirao pod nazivom “Uloga međunarodnih kaznenih sudova u ostvarivanju pravde i pomirenja između naroda” na datum 10. aprila , na koji je 1941. godine osnovana Nezavisna Država Hrvatska, što su kao političku insinuaciju prepoznali svi u UN-u, ali i u političkim centrima širom svijeta, piše Večernji list.
 
Sva tri haaška tribunala odbila su sudjelovati u Jeremićevoj “predstavi za unutrašnjopolitičku scenu Srbije” jer se komentira da jednogodišnju funkciju predsjednika Opće skupštine koristi isključivo za osobne ambicije, kojima je cilj u budućnosti postati predsjednikom Srbije.Američki ambasador za ratne zločine Stephen Rapp također je odbio Jeremićev poziv da sudjeluje u raspravi, a Washington je pripremio saopštenje zajedno s još nekoliko zemalja u kojem će izraziti potporu međunarodnoj pravdi i važnosti poštenih sudskih presuda. Rapp je upozorio na Jeremićev pokušaj da se haaškim sudovima za ratne zločine pripisuje pristranost na štetu određenog naroda ili zajednice, što se zaključuje iz najava rasprave u Općoj skupštini za desetog aprila.“Na tribunalima za ratne zločine nikada ne bi trebali biti uključeni termini prema kojima su cijeli narodi, etničke skupine ili cjelokupni politički pokreti odgovorni za neki zločin”, rekao je Rapp ističući da se kod procesuiranja ratnih zločina uvijek radi o individualizaciji krivnje. Vuk Jeremić, koji naglašava kako će u New Yorku ugostiti srbijanskog predsjednika Nikolića i borca za ljudska prava Savu Štrpca, komentirao je “skandaloznom” odluku Theodora Merona da se neće odazvati pozivu.“Preplašio se da bi mu mogla biti postavljena neugodna pitanja”, poručio je Jeremić, za kojeg na East Riveru govore da je brojnim skandalima obezvrijedio odgovornu dužnost predsjednika Opće skupštine, zaključuje Večernji list.

Kako javlja Dnevni avaz Jeremić je za jednog od panelista pozvao kontroverznoh kanadskog generala  Luisa Mekenzija (Lewis MacKenzie) – čovjeka koga su državni tužioci u Sarajevu tokom rata optužili za seksualno iskorištavanje Bošnjakinja.  Mekenzi je 1992. bio zapovjednik sektora Sarajevo u okviru UN snaga u BiH. Zbog svoje uloge koja je bila pod lupom istražitelja za najgoru vrstu ratnog zločina, kako su to neki mediji pisali navodni “slučaj silovanja” Mekenzi je povučen sa svoje dužnosti glavnokomandujućeg, a onda 1993. ponovo vraćen u sarajevsku centralu UNPROFOR-a. Inače tadašnji vojni tužioc Mustafa Bisić u prvoj ratnoj godini podigao je optužbu protiv generala Mekenzija zbog “spolnog zlostavljanja” Bošnjakinja u srpskom zatvoru u predgrađu Sarajeva – “Kod Sonje” u Vogošći.Ovaj izbor paneliste izazvao je zgražanje kod jednog dijela diplomata u UN-u, posebno kod onih koji znaju za šta se kanadski general sumnjiči. Neki čak nagovještavaju da bi to mogao biti novi incident, jer dio sekretarijata UN-a iznova nema pravu reakciju na ovakav Jeremićev izbor, koji podsjeća na izbor srpske koračnice “Marš na Drinu”. Čini se da u UN-u opet nisu svjesni posljedica, navodi Dnevni avaz.

Dopisniku "Avaza" u UN-u u više navrata je potvrđeno da će Ban Kimun (Ki-moon) stići direktno iz Vatikana na  raspravu i da će biti prvi govornik. Nakon Bana u okviru diplomatskog panela govorit će još Nebojša Radmanović ii odmah potom predsjednik Srbije Tomislav Nikolić. Penzionisani general Luiz Mekenzi govorit će na drugom panelu predviđenom za civilno društvo, akademiju i nevladin sektor. Na spisku onih koji učestvuju nisu majke Srebrenice, koje su uredno najavile svoj dolazak u Njujork i želju da govore u na ovoj raspravi u UN-u. To njihovo pravo je raznim procedurama ignorisano. Ali, kako "Avaz" doznaje Munira Subašić i ostale majke Srebrenice ipak će biti prisutne tokom ove rasprave. One će do petka navečer održati nekoliko posebnih tribina u Njujorku.Iz UN-a je "Avazu" rečeno da će Ban Kimun na ovoj uveliko osporavanoj Jeremićevoj raspravi govoriti isključivo da bi odbranio principe međunarodne pravde za koje se zalaže Haški tribunal, a koje je Jeremić u više navrata dovodio u pitanje. Interesantno je da je i kanadski general Mekenzi u više navrata javno negirao genocid u Srebrenici i doveo u pitanje presudu Haškog suda u “slučaju Krstić” koja je potvrdila genocid od strane Vojske RS. (Kliker.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku