hamburger-icon

Kliker.info

Vuk Drašković u ime Srbije traži da BiH ne insistira na reviziji presude

Vuk Drašković u ime Srbije traži da BiH ne insistira na reviziji presude

29 Aprila
14:13 2007

Nakon što je ministar vanjskih poslova Srbije Vuk Drašković uputio diplomatsku notu u kojoj je od Hrvatske zatražio da "prekine kampanju protiv presude kojom je odbačena krivica Srbije za genocid u BiH", Tanjug je jučer objavio vijest da je istovjetna nota početkom ove sedmice upućena i Bosni i Hercegovini.Pouzdani izvori "Dnevnog avaza" bliski Ministarstvu vanjskih poslova BiH potvrdili su da je diplomatska nota zaista i stigla u Sarajevo. Međutim, šef bh. diplomatije Sven Alkalaj za naš list je kazao da zbog prezauzetosti oko posjete pakistanskog predsjednika nije vidio tu notu, te ne zna ni da li je ona stigla.- Ako jeste, kad budem upoznat s njom, poduzet ću odgovarajuće korake – rekao je Alkalaj.Tanjug prenosi da se u noti, između ostalog, ističe da "nekoliko decenija unazad, kada je na prostorima sadašnje Hrvatske i BiH počinjen sistematski i državni genocid nad Srbima, Jevrejima i Romima, nije bilo ni pravne mogućnosti da se sudi za genocid".Pravni zastupnik BiH u tužbi protiv Srbije i Crne Gore Sakib Softić u izjavi za "Dnevni avaz" istakao je da je zaprepašten ovakvim sadržajem beogradske note. Podsjetio je da je presuda Međunarodnog suda pravde u Hagu utvrdila da su bosanski Srbi, koje je Srbija pomagala i finansijski i vojno, počinili genocid u BiH.- Presuda je utvrdila da je učešće Srbije u genocidu bilo takve prirode da je ona mogla spriječiti taj genocid da je postojala dobra volja. Bez pomoći Srbije, po presudi, bosanski Srbi ne bi bili u stanju počiniti genocid. Zato sam iznenađen tvrdnjom da je Srbija oslobođena odgovornosti za kršenje Konvencije o genocidu, to nije istina – rekao je Softić.Naglašavajući da je Srbija prva i jedina država u historiji civilizacije za koju je utvrđeno da je prekršila Konvenciju, Softić je dodao i kako ne vidi da se u BiH i Hrvatskoj vodi ikakva kampanja.
– Radi se, jednostavno, o nastojanju da se skrene pažnja da je na ovim prostorima počinjen genocid, da Srbija nije spremna preuzeti svoj dio odgovornosti, što stvara osjećaj straha i zebnje u spomenutim državama, jer poricanje genocida predstavlja zadnju fazu u zločinu genocida. Poricanje genocida je i priprema da se počini novi genocid. Stoga je zaprepašćujući ne samo sadržaj, nego i ton note susjedne nam države – zaključio je Softić.

Odgovor Zagreba i Sarajeva
– MVP Srbije je u noti podsjetilo i da je u vrijeme nedavnih ratova u bivšoj Jugoslaviji, Srbija bila jedino mjesto gdje se, takoreći, svakodnevno demonstriralo protiv rata i protiv zločina, uz zaključak da niko dobronamjeran ne može povlačiti znak jednakosti između Srbije i tadašnjeg režima u Srbiji. Beograd još nije dobio odgovor Zagreba i Sarajeva, a MVP ga očekuje u najskorije vrijeme ili odmah poslije praznika- prenio je Tanjug navode iz srbijanskog Ministarstva. Informaciju više u MVP-u naše zemlje jučer nismo mogli dobiti ni od portparola te institucije Nebojše Regoje.- To ne mogu ni potvrditi, niti demantirati, a takva nota nije stigla do mene. Vjerovatno o tome informacije ima nadležna služba u MVP-u, ali odgovorne osobe iz te službe, zbog vikenda, ne mogu sada kontaktirati. Više informacija imat ćemo u ponedjeljak – izjavio jeRegoje.  (kliker.in fo/avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku