hamburger-icon

Kliker.info

Vučićevo viđenje Daytona : Došao u Bosanski Šamac, rekao da poštuje integritet BiH pa otvorio školu pod imenom ‘Srbija’

Vučićevo viđenje Daytona : Došao u Bosanski Šamac, rekao da poštuje integritet BiH pa otvorio školu pod imenom ‘Srbija’

30 Januara
15:55 2016

skola4Predsjednik srbijanske vlade Aleksandar Vučić izjavio je u subotu u Bosanskom Šamcu kako njegova vlada poštuje teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, no istodobno je najavio dalje jačanje posebnih odnosa s Republikom Srpskom, dok je predsjednik tog bosanskohercegovačkog entiteta Milorad Dodik kazao kako je za njegovu vlast nije prihvatljiva BiH sa sadašnjim ovlastima nego isključivo onakva kakva je definirana u Daytonu.

Vućić i Dodik u Bosanskom su Šamcu zajednički otvorili obnovljenu osnovnu školu, uništenu u poplavama u svibnju 2014. godine. Vučićeva vlada je za taj projekt izdvojila 500 tisuća eura, a škola je dobila naziv “Srbija”.Svečanost otvaranja obnovljene škole održana je bez ikakvih znakova  BiH, uz intoniranje srbijanske himne, a država u kojoj se sve to zbivalo jedva je spomenuta i to samo u političkom kontekstu tokom govora što su ih održali srbijanski premijer i predsjednik RS.

Vučić je tom prilikom  kako je, otkako je on na vlasti u Beogradu, nastupilo razdoblje jedinstva među Srbima s dvije obale Drine.

“To je veoma važno za naš narod”, kazao je Vučić poručivši kako će Srbija “uvijek biti” uz RS. Pojasnio je kako to konkretno znači jačanje uzajamnih odnosa te veću financijsku potporu iz Srbije na temelju sporazuma o posebenim i usporednim vezama s RS.

Takve veze dopuštene su Daytonskim sporazumom, no uvjet za to je da budu usporedne, odnosno da ih istodobno s Federacijom BiH održava i Hrvatska.

Od takvih posebnih veza s jednim od dva entiteta Hrvatska je odavno odustala, a novi hrvatski ministar vanjskih poslova Miro Kovač je tokom posjeta u Sarajevu u petak izjavio kako će i vlada Tihomira Oreškovića jačati odnose s Vijećem ministara BiH odnosno one na državnoj razini.

Vučić je u subotu kazao kako je svjestan osporavanja BiH koja dolaze iz RS dodajući kako će Srbija ipak nastaviti s uvažanjem teritorijalnog integriteta BiH.

Dodik je pak kazao kako njegova vlast ne spori teritorijalni integriret BiH, ali ne može prihvatiti državu sa sadašnjim ovlastima, za koje tvrdi da su proistekle iz nametnutih odluka visokih predstavnika međunarodne zajednice.

“Takvu BiH ne možemo prihvatiti”, kazao je Dodik.

Pri tom se ponovo obrušio na Sud i Tužiteljstvo BiH ustvrdivši kako je na temelju njihovih naloga u proteklih godinu dana privedeo više od 400 Srba pod sumnjom da su počinili različite zločine.

(Kliker.info-Jutarnji list)

Podijeli

Jedan komentar

  1. bosanac
    bosanac 30 Januara, 16:31

    Hoce li se obnoviti ona propala tuzba za agresiju?Ostalo je jos vrlo malo vremena.Ko na to treba natjerati i podsjetiti neodgovornu i izdajnicku vlast,Bakira,i ostale?Gdje su bosnjacki intelektualci,pravnici,patrioti?To je za pravu uzbunu svakog normalnog bica,ali se izgleda za sada cuti,i nova tuzba je jedini i pravi odgovor na prethodni clanak,umjesto vjecitog “kukanja”i svjesnog izdajnistva Bosnjackih”vladara”.

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku