hamburger-icon

Kliker.info

Vučić u Sarajevu: U Bosnu i Hercegovinu sam došao kao prijatelj

Vučić u Sarajevu: U Bosnu i Hercegovinu sam došao kao prijatelj

13 Maja
13:09 2014

Vuckosaraj21U Bosnu i Hercegovinu došao sam kao prijatelj BiH koji poštuje Dejtonski mirovni sporazum, BiH i Republiku Srpsku i kao čovjek koji želi graditi prijateljske odnose između ove dvije susjedne zemlje – kazao je danas u Sarajevu predsjednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić nakon susreta s predsjedavjućim Vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom, javila je Fena.Ovdje vam govorim isto kao što govorim u Beogradu, Washingtonu, Moskvi ili Bruxellesu i to bez licemjernog dodvoravanja. Poštujem integritet BiH i ponavljam da niko  ne može uništiti BiH ili Republiku Srpsku – ponovio je Vučić.Bevanda i Vučić upoznali su novinare u Sarajevu o temama sastanka, naglasivši da je fokus interesovanja dviju zemalja na poboljšanju ekonomske saradnje iako je Srbija u BiH uvezla robe u vrijednosti 203 miliona eura, a BiH u Srbiju oko 83 miliona eura.

Predsjedavajući Vijeća minstara BiH izjavio je da su dvije zemlje susjedi i da moraju gledati naprijed, javlja bh. novinska agencija Patria (NAP).- Moramo raditi na poboljšanju ekonomskih odnosa. Zdravim odnosima trebamo stvoriti uslove u kojima će ljudi rado putovati, ne samo kao turisti već i da omogućimo ulaganja. Zajednicki ćemo ocjeniti da li ćemo do izbora održati sjednicu Vijeća ministrara i Vlade Srbije – rekao je Bevanda.Premijer BiH izjavio da nije iznenađen što je Vučić prihvatio njegov poziv da prvo posjeti BiH.- Čuo s njim još kada je doživio porodičnu tragediju (Vučić je izgubio dijete tri dana prije poroda op.a.) To što je izabrao prvo BiH sam doživio kao poboljšanje odnosa – dodao je Bevanda, prenosi NAP.
Dočekan uz najviše državne počasti

Premijer Srbije dočekan je na platou ispred zgrade Parlamentarne skupštine BiH uz najviše državne počasti.Vučića je dočekao predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda, uz počasnu jedinicu Oružanih snaga BiH koja je bila raspređena duž crvenog tepiha ispred zgrade PSBiH.Susret je počeo rukovanjem dvojice državnika i intoniranjem himni BiH i Srbije, nakon čeka su njih dvojica otišla na zvanične razgovore.Kako je ranije rečeno Agenciji Fena u Vijeću ministara, na dnevnom redu razgovora Bevande i Vučića trebala bi se naći regionalna suradnja, održavanje zajedničke sjednice između dvije državne vlade, robna razmjena i drugo.
Kada su u pitanju zajednički projekti i investicije, planirani su, između ostalog, razgovori o projektima Srednja Drina i Južni tok.On je ranije kazao da će njegova prva zvanična posjeta inozemstvu biti odlazak u Sarajevo zato što je Bosna i Hercegovina za Srbiju veliki trgovinski partner, Srbija ima mnogo veću trgovinsku razmjenu s BiH nego na primjer s Velikom Britanijom, a tu razmjenu i privrednu saradnju potrbno je unaprijediti.

Premijer Srbije ranije je podvukao da s njim ide i ministar finansija Lazar Krstić i da će u Sarajevu predložiti konkretne projekte i rješenja.Napomenuo je i da je BiH njegova prva zvanična posjeta jer tu živi milion i pol Srba, ali i zbog toga što Srbija želi regionalnu stabilnost.Protokolom posjete predviđeno je da se Vučić susretne s predsjedavajućim i zamjenicima predsjedavajućih obaju domova Parlamentarne skupštine BiH, s predsjedavajućim i članovima Predsjedništva BiH, s Zlatkom Lagumdžijom, ministrom vanjskih poslova BiH te s predstavnicima Vijeća za regionalnu saradnju (RCC).Tokom posjete Bosni i Hercegovini, premijer Srbije Aleksandar Vučić u utorak će obići i Opću bolnicu “Prim. dr. Abdulah Nakaš” u Sarajevu.- Odjeljenju Ginekologije, tom prilikom, premijer Vučić će donirati “babytherm 8010”, sto za zagrijavanje novorođenčadi. Taj uređaj pruža kvalitetno termalno okruženje uz pogodnosti lakog pristupa pacijentu – potvrđeno je Agenciji FENA iz Opće bolnice.(Kliker.info-agencije)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku