hamburger-icon

Kliker.info

Vučić u Sarajevu ,Dodik na aparatima : Zašto predsjednik RS pokušava minirati balkanski samit?!?

Vučić u Sarajevu ,Dodik na aparatima : Zašto predsjednik RS pokušava minirati balkanski samit?!?

15 Marta
14:41 2017

Uprkos dramatičnim upozorenjima da bi njegova sigurnost u Sarajevu mogla biti ugrožena, srbijanski premijer odlučio je ipak doći u glavni grad BiH, i to dan prije početka Samita lidera balkanskih država, letom iz Berlina gdje se sastao s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Vučić je sam  poručio kako u Sarajevo dolazi bez straha i da ne želi vjerovati u priče o planiranom napadu koje prenose pojedini mediji.

“Znam da će me čuvati stotine ljudi iz njihove policije. Nemam nikakav strah i bojazan. Da me puste da šetam slobodno kroz narod, siguran sam da mi niko od običnog naroda ne bi ništa dobacio”, rekao je jučer Aleksandar Vučić.

Njegov najbliži saradnik, ministar vanjskih poslova Ivica Dačić, upozorio je da da boravak premijera Srbije u glavnom gradu BiH predstavlja rizik po njegovu sigurnost, a slično upozorenje stiglo je i od ministra za rade Srbije i dežurnog fobičara Aleksandra Vulina koji je izjavio da se nada da će će ove godine domaćini biti odgovorniji i da će spriječiti nekog ko je pokušao nekažnjeno da ubije Vučića da to pokuša ponovo, aludirajući time na napad na premijera Srbije 2015. u Srebrenici.

Prema pouzdanim saznanjima Slobodne Bosne informacije o navodnoj sigurnosnoj prijetnji Aleksandru Vučiću u Sarajevu potekle su iz Republike Srpske, tačnije iz krugova paraobavještajnih struktura koje servisiraju Milorada Dodika, a lansirane su s jasnim ciljem da odvrate Vučića od dolaska u Sarajevo. Izolirani i sankcionirani lider SNSD-a Milorad Dodik najviše bi volio da cijeli samit balkanskih lidera u Sarajevu propadne, da na njega ne dođe niko od visokih zvaničnika ili, u najboljem slučaju, da makar ne dođe premijer Srbije Aleksandar Vučić. Bila bi to odlična platforma za razvoj poznatih teza Milorada Dodika o nesigurnosti „bosanskog Teherana“ i dosluhu sarajevskih vlasti s radikalnim islamističkim krugovima koji haraju glavni gradom BiH.

Ta je teorija iznimno potrebna Miloradu Dodiku kako bi relaksirao svoju vrlo neugodnu međunarodnu poziciju u koju ga je dovela njegova politika. Podsjećamo, Dodika stranka SNSD-a je najprije izbačena iz Socijalističke internacionale zbog šovinističkih i općenito ultradesničarskih stavova, a mnogo kasnije uslijedile su i vidljive sankcije Sjedinjenih Američkih Država i nevidljive, ali očigledne sankcije Evropske unije koje se manifestiraju na način što su Dodiku zatvorena sva relevantna vrata u Evropi, gdje saveznike pronalazi samo među marginalnim i radikalnim desničarima.

Stoga, kako bi sebe izvukao iz nimalo lagodne pozicije u međunarodnim političkim krugovima, kojima odavno slovi za radikalnog desničara i ruskog pijuna, Dodik na sve načine pokušava Sarajevo prikazati kao nesiguran grad u kojem postoji realna prijetnja od terorizma, a bošnjačke političke elite i bošnjački narod u cjelosti kao saradnike različitih ekstremnih islamističkih grupa, te kao takve prijetnje po stabilnost u Evropi. Na ovaj način, Dodik bi pokušao uvjeriti lidere zapadnih država da on u stvari sa svojom retorikom i svojim politikama nije neprijatelj nego saveznik evropskih država i SAD-a u borbi protiv stvarne prijetnje islamskog radikalizma u BiH na koju on godinama upozorava.

Eventualni fijasko Balkanskog samita došao bi mu kao Božji dar s neba i to su motivi da izmisli i napadno dramatizira prijetnja sigurnosti srbijanskom premijeru Aleksandru Vučiću.

(Kliker.info-SB)

Podijeli

Jedan komentar

  1. Harun
    Harun 15 Marta, 20:24

    Zar opet taj depresivni Dodik djikan sta je on bitan otvorite ovaj clanak :
    http://www.orbus.be/aktua/2007/aktua1378.htm

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku