hamburger-icon

Kliker.info

Vučić u Banjoj Luci : I pored odluke o neustavnosti, RS slavi dan entiteta

Vučić u Banjoj Luci : I pored odluke o neustavnosti, RS slavi dan entiteta

09 Januara
15:41 2016


O
bilježavanje dana Republike Srpske počelo je u subotu u Banjoj Luci arhijerejskom liturgijom u hramu Hrista Spasitelja koju je predvodio patrijarh srpski Irinej.Liturgiji su prisustvovali predsjednik RS Milorad Dodik, premijerka Željka Cvijanović i članovi njenog kabineta, kao i ministri u Vladi Srbije Nikola Selaković iAleksandar Vulin.

Obraćajući se vjernicima, patrijarh Irinej rekao je da je RS “utemeljena na istini i pravdi božijoj”, da je ona “bogom blagoslovljena i osvećena, što joj garantuje opstanak”.

“Mnogo škrguću na RS, ali uzalud, jer je ona utemeljena na istini i pravdi, na kostima i krvi svetih mučenika”, kazao je patrijarh Irinej.

Nakon vjerskog obreda, jer je 9. januar, koga Srpska pravoslavna crkva slavi kao Svetog Stefana i krsnu slavu RS, prema najavljenom protokolu održao se službeni susret predsjednika ovog bh. entitetaMilorada Dodika i delegacije Srbije koju predvodi premijer Aleksandar Vučić .

Vučić je izjavio u subotu u Banjoj Luci da niko neće moći da ukine RS nikakvim dekretima, kao i da je obaveza Srbije da čuva i bude garant teritorijalnog integriteta i suverentiteta Bosne i Hercegovine.

“To i činimo”, rekao je Vučić na svečanoj akademiji nazvanoj “Zavjet slobodi”, u obraćanju prisutnima ističući da RS, ni bilo ko drugi na Balkanu ne smije biti usamljen.

Istakao je da ljubav Srbije prema RS ne znači mržnju prema BiH, te pozvao na mir i saradanju svih u regionu.Kazao je da je došao u Banju Luku s brojnim ministrima svoje vlade da pruži pomoć i podršku RS, te da niko ne može da zabrani pravo Srbiji da voli svoj narod.

“Srbija je uvijek tu, a njena obaveza je, onako kako je Dejton propisao, jeste da štiti RS”, rekao je Vučić.

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini pozvala je vlasti u Republici Srpskoj da naprave odgovarajuće izmjene da bi buduće proslave Dana RS bile u skladu sa odlukom Ustavnog suda BiH.

“Tokom 2015. godine premijer Aleksandar Vučić je ukazivao na ulogu Srbije koja kao potpisnica Dejtonskog mirovnog sporazuma poštuje suverenitet i teritorijani integritet BiH. Vjerujemo da premijer Vučić shvata osetljivu prirodu ovog događaja nakon odluke Ustavnog suda BiH”, prenijela je N1 stav Američke ambasade u BiH.

Kako su naveli, Ustavni sud Bosne i Hercegovine dao je rok vlastima Republike Srpske da u roku od šest meseci od dana objavljivanja odluke usklade ovaj praznik sa Ustavom BiH.

“Odluke Ustavnog suda su konačne i obavezujuće i svi ih moraju poštivati i provoditi. Svi učesnici obilježavanja praznika treba da izbjegavaju podsticanje nacionalističkih osjećaja”, saopštili su iz ambasade SAD.

Podsjećamo, Ustavni sud Bosne i Hercegovine odlučujući po apelaciji člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića u novembru 2015. godine je donio odluku da član 3b Zakona o praznicima Republike Srpske nije u skladu sa Ustavom BiH.

Iz ove institucije je navedeno da je Ustavni sud BiH utvrdio da član 3b Zakona o praznicima Republike Srpske nije u skladu sa Ustavom BiH i Međunarodnom konvencijom o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije, kao i Protokolom broj 12 uz Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Narodna skupština Republike Srpske u roku od šest mjeseci treba usaglasiti navedeni član Zakona o praznicima RS sa Ustavom BiH.

Cjelokupna politička javnost u Republici Srpskoj ostala je jedinstvena da je odluka Ustavnog suda BiH o ukidanju Dana RS neprihvatljiva, a na sastanku lidera i pozicije i opozicije donijeta je odluka prema kojoj se nastavlja obilježavanje 9. januara kao Dana RS.

Istovremeno, usvojen je i zaključak kojim se od Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine traži donošenje Zakona o Ustavnom sudu BiH, prema kojem bi bio okončan mandat stranim sudijama u najvišoj bh. pravosudnoj instituciji.

“Srpska slavi”

U Banjoj Luci, kao i u većini gradova RS, u petak je održano niz manifestacija kojima je počelo obilježavanje Dana RS.Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda, Mladen Ivanić, rekao je da je 9. januar dan “kada svi zajedno obilježavamo instituciju koja čuva pravo i ravnopravnost srpskog naroda u BiH”.

“Republiku Srpsku i njene institucije moramo čuvati jer je to garant našeg opstanka i ravnopravnosti u BiH”, istakao je Ivanić.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske,Nedeljko Čubrilović, poručio je da RS “ne može i nikada neće ukinuti 9. januar kao Dan Republike i da će ovaj praznik obilježavati istrajnije nego što je to činila do sada”.

“Dan Republike je sekularni, a ne vjerski praznik. Krsna slava nije ustanovljena ni Ustavom niti i jednim aktom NSRS”, istakao je Čubrilović.

Čubrilović je naglasio da niko ne može da dovodi u pitanje pravo na obilježavanje ovog praznika, jer je RS “pravno i politički nastala kao izraz volje srpskog naroda, s ciljem da osigura pravo da samostalno odlučuje o svojoj sudbini i suštinskim pitanjima važnim za život naroda i građana”.

Ocijenio je da je “sporna odluka Ustavnog suda BiH o proglašenju ne ustavnom odredbe u Zakonu o praznicima politički, a ne pravno zasnovani akt, i njena apsurdnost je u tom što je proglašena ne ustavnom norma koje i nema u zakonu”.

“Narodna skupština RS izražava opredijeljenost i spremnost da se iskoriste sva pravna i politička sredstva u odbrani legalnog i legitimnog vitalnog interesa da se sačuva identitet i subjektivitet RS i zato će preduzeti sve pravne i političke mjere da se sporna odluka preispita. Od mogućih mjera je povlačenje svih predstavnika RS iz zajedničkih organa i institucija BiH, kao i organizovanje referenduma sa pitanjem o tome da li građani RS prihvataju odluku Ustavnog suda BiH, odnosno da li podržavaju Zakon o praznicima RS”, riječi su Čubrilovića.

Odlučnost da nastave obilježavati Dan RS vlast ovog bh. entiteta manifestovala je isticanjem i više hiljada zastava kako u Banjoj Luci tako i širom ovog entiteta, te postavljanjem bilborda s porukom “Srpska slavi”.

Potpredsjednik Republike Srpske, Ramiz Salkić, izdao je saopštenje u povodu 9. januara, u kojem stoji da je obilježavanje 9. januara i nepoštivanje odluke Ustavnog suda BiH ozbiljno ugrožava Dejtonski mirovni sporazum.

“Ustavni sud Bosne i Hercegovine donio je svoju odluku i 9. januar proglasio neustavnim. Međutim, vlasti su najavile do sada najmasovnije obilježavanje toga datuma kao Dana RS. Jasno je da se radi o jeftinom prkosu i pokušaju guranja prsta u oko svima, kako nama koji zajedno gradimo Bosnu i Hercegovinu, tako i međunarodnoj zajednici. Odluke Ustavnoga suda se moraju poštivati, jer ne može srpska politika u ovoj zemlji uzimati ono što joj odgovara, a odbacivati ono što je protivno njenim interesima, rušeći državu Bosnu i Hercegovinu, a pri tome uzimajući od nje maksimum kroz državne institucije. Bojim se da su bahatu igru Milorada Dodika prihvatili i mnogi drugi u RS, potpuno nesvjesni posljedica svojih poteza i politike”, istakao je Salkić u saopštenju, te dodao:

“Pozivam vlasti u bh. entitetu RS da ozbiljno sagledaju i preispitaju politički kurs kojim se kreću, zasnivajući ga na diskriminacije, negiranju i izolaciji drugih. Uvjeren sam da će već u bliskoj budućnsti imati dovoljno mudrosti i snage da krenu putem stabilnosti, mira i saradnje, jedinim putem koji vodi u budućnost. Stoga, želim vjerovati da će vlasti prihvatiti i primjeniti Odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, te da će ovo biti posljednje zvanično obilježavanje krsne slave i Dana bh. entiteta RS.”

(Kliker.info-RSE)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku