hamburger-icon

Kliker.info

Vučić šokiran odlukom Putina : Smrt Južnog toka je loša vijest za Srbiju !

Vučić šokiran odlukom Putina : Smrt Južnog toka je loša vijest za Srbiju !

02 Decembra
18:17 2014

VucicPut3Premijer Srbije Aleksandar Vučić kaže da najave o obustavljanju izgradnje Južnog toka nisu dobra vijest za Srbiju, koja je bila lojalna tom projektu.Srbija nije doprinijela Putinovoj odluci, kaže premijer Vučić.Predsjednik Vlade Srbije najavljuje da će po povratku sa sjednice Vijeća sigurnosti o tome razgovarati sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i drugim ruskim zvaničnicima.

“Srbija nikako nije doprinela takvoj odluci. Sedam godina je ulagala u taj projekat ali plaćamo cenu sukoba velikih”, rekao je premijer i dodao da građani ne treba da brinu o snabdijevanju gasom.Premijer Srbije, koji boravi u Jerusalimu, kaže da je još manje srećan zbog izjave predsjednika Upravnog odbora Gasproma Alekseja Milera koji je rekao da je projekat Južni tok zatvoren i da će ta firma graditi novi gasovod ka Turskoj.

“Srbija nije ničim doprinela donošenju takve odluke. Sad da li će se evrofili i rusofili međusobno optuživati ko je tu zašta kriv… Sigurno je da mi nismo ništa krivi”, poručio je Vučić.”Država Srbija je više od šest, pa i više, sedam godina uložila u taj projekat. Mnogo truda, mnogo rada od tih prvih potpisa kada su prisustvovali još (Boris) Tadić i (Vojislav) Koštunica…”, rekao je.On je kazao da je to dobar projekat kojeg se Srbija nije odricala ni pod najvećim mogućim pritiscima.

“Plaćamo cenu velikih, ali gađani Srbije ne moraju da brinu ni ove zime ni sledeće… Mi ćemo uspeti da rešimo to pitanje u najboljem mogućem interesu za građane. A da li bi bilo bolje da imamo Južni tok… Svakako da bi i Srbija bila energetski bezbednija zemlja”, rekao je premijer i poručio da će Vlada Srbije uraditi svoj posao i građani ne treba da brinu.Ruski predsjednik je na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Ankari rekao da je Rusija primorana da se povuče iz projekta “Južni tok” zbog toga što EU nije htjela podržati izgradnju gasovoda.

“Rusija u aktuelnim uslovima ne može da nastavi sa realizacijom Južnog toka, uzimajući u obzir činjenicu da do sada nismo dobili dozvolu iz Bugarske o gradnji tog gasovoda. Zapravo, ne samo da Evropska komsija nije pružila nikakvu pomoć u realizaciji projekta već je i stvarala prepreke”, rekao je Putin.

I prvi čovjek “Gasproma” Aleksej Miler rekao je da je projekat “Južni tok” – mrtav.”To je to. Projekat je zatvoren”, rekao je Miler za Reuters.Novi gasovod ka Turskoj je kapaciteta 63 milijarde kubnih metara gasa, uključujući i 14 milijardi kubika, koje će zamijeniti tranzit kroz Ukrajinu.

Gasovod kroz Tursku bi omogućio transport oko 50 milijardi kubika gasa do čvorišta na grčkoj granici, naveo je Miler u saopštenju Gasproma.U Evropskoj uniji smatraju da je pravi razlog za odustajane Rusije od međunarodnog gasovoda “Južni tok” ekonomska neosnovanost tog projekta zbog pada cijena goriva, izjavio je ruskoj agenciji Interfaks neimenovani izvor u EU.

Kako je rekao, Rusija taj istinski razlog pokušava da maskira izjavama o tome da “Južni tok” obustavlja zbog stava Bugarske.Putin je ocijenio da se Bugarska, odlažući taj projekat koji bi za nju bio profitabilan, “ne ponaša kao nezavisna država”. Uputio je savjet bugarskim liderima “da traže odštetu za gubitak profita od Evropske komisije” jer je ta zemlje, kako je rekao, mogla da dobija oko 400 miliona evra godišnje zahvaljujući tranzitu gasa. (Kliker.info-agencije)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku