hamburger-icon

Kliker.info

Vučić objasnio zašto Kosovo ima pravo na otcjepljenje, a Republika Srpska nema

Vučić objasnio zašto Kosovo ima pravo na otcjepljenje, a Republika Srpska nema

26 Avgusta
15:39 2020

Mi Srbi moramo manje kukati i na pravdu se ne smijemo pozivati. Zaboravite na pravdu u međunarodnim odnosima, kazao je u srijedu srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić koji se u Beogradu sastao sa vodstvom bh. entiteta Republike Srpska.

Na pitanje novinara zašto Kosovo ima pravo otcjepljenja od Srbije, a to isto nema Republika Srpska od Bosne i Hercegovine, član državnog Predsjedništva Milorad Dodik je rekao da “neko sa strane” veže temu Republike Srpske sa razgovorima Prištine i Beograda.

“Mi to ne tražimo i ne uvjetujemo, znaju Amerikanci dobro šta su uradili u BiH. Zahvalni smo Amerikancima za uspostavljanje Daytona, ali nismo zahvalni za svo kršenje Daytona. Oni su kreirali visokog predstavnika”, poručio je Dodik i dodao kako ne želi opteretiti Srbiju u tom pogledu.

Nakon Dodika i Vučić je odgovarao na ovo pitanje novinara. Predsjednik Srbije je otkrio kako bi predstavnici Beograda u Washingtonu trebali razgovarati o ekonomskim pitanjima…

“Ne isključujem da se pojave i neke druge teme vezane za Prištinu i Beograd, ali mi niko nije pomenuo Republiku Srpsku”.

Vučić je medijima ponudio objašnjenje zašto se pitanje Kosova ne može vezati sa Republikom Srpskom.

“Uvijek ste imale različite aršine. Pogledajte kako neke zemlje najdirektnije učestvuju u rušenju tuđih režima, da je Srbija uradila i 10 dio toga ne samo da bih ja bio označen kao diktator nego bi i cijela zemlja bila žiogosana. Mi Srbi moramo manje kukati i na pravdu se ne smijemo pozivati. Zaboravite na pravdu u međunarodnim odnosima. Ja sam jednog svjetskog i evropskog lidera pitao zašto neki imaju pravo, a drugi nemaju – ja sam znao razlog, ali tražio sam od njih racionalan odgovor. Rekli su mi: ‘Aleksandre, sve si u pravu, ali okolnosti niti raspored snaga ni tebi niti Srbiji ne ide u prilog’. Zamjerao sam našim liderima što nisu znali procijenit dobro okolnosti”, istakao je srbijanski predsjednik.

Još jednom je podvukao kako vodi politiku koja daje rezultate, a ne “ugrožava Srbiji i Republiku Srpsku”. Dodao je da treba razumjeti druge i zato nije htio odgovriti na “napade iz Sarajeva”.

“Kako je Milorad rekao da postoji mnogo opština u kojima nema Srba – tačno je, ali tačno je i da u mnogim opštinama nema ili je vrlo malo Bošnjaka, a bili su većina. I zbog toga želim da razumijem druge i zato nisam htio reagovati na poruke iz Sarajeva”, zaključio je Vučić, prenosi N1.

(Kliker.info-N1)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku