hamburger-icon

Kliker.info

Vučić o slučaju Haradinaj : Skandalozna i sramna odluka, protestna nota Francusko

Vučić o slučaju Haradinaj : Skandalozna i sramna odluka, protestna nota Francusko

27 Aprila
16:07 2017

Odluka francuskog suda da ne izruči Ramuša Haradinaja Srbiji je sramna, skandalozna, protivpravna i nepravična i više od svega politička, rekao je predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić. On je dodao da nikome neće dozvoliti da ponižava Srbiju, pa ni Francuskoj i da će uputiti protestnu notu.

Ambasador Srbije u Francuskoj biće pozvan na hitne konsultacije.

Premijer Srbije je rekao da neće biti prekidanja diplomatskih odnosa sa Francuskom, ali da mora da poslati jasnu poruku šta misli o odluci suda u Kolmaru.

“Važno nam je da imamo odnose sa Francuskom, ne želim da ugrozim stabilnost i budućnost Srbije bilo kakvim potezom, nisam razmišljao o takvoj odluci, ovo je najviši stepen našeg suportstavljanja”, rekao je on.

Vučić je rekao da je Srbija ispunila sve zahtjeve za razmatranje uslova za ekstradiciju i dostavila potrebnu dokumentaciju.

“Međutim u tački 2 odbacuje se podnesak iako su na tome oni insistirali da bi moglo da se proveri da li imamo nove činjenice. Iskazi su dati pred odeljenjem Specijalnog suda u Beogradu i niko ne razume jer nema objašnjenja da nije prihvaćeno. Tačka 4, da nije žalosno i tužno bilo bi smešno – utvrđuju da izručenje Haradinaja može da ima izuzetno teške posledice po njega, pa nismo ga zvali na čokolade i bombone nego da odgovara za zločine”.

Vučić je rekao da je pravni tim Srbije počeo sa analizom i da imam nekoliko pitanja na koje, kako kaže, “očekuje odgovore koje nećemo dobiti”.

“Ne postavlja se pitanje koliko puta ćemo da budemo odbijeni, već koliko puta možemo da ustanemo i ne odustanemo. Da li vi mislite da je neko mogao da izmisli da je silovan toliko puta, pa što nas pravite budalama, nismo mi budale nego oni koji takve odluke donose”.

Vučić je rekao da se politika Srbije ne mijenja iz dana u dan i da se zna koja je.

“Nalazimo se ne evropskom putu, želimo dobre odnose sa ruskim i kineskim prijateljima, imamo više i morala i obraza od nekih koji bi da nam drže pridike svakog dana”.

On je naveo da Srbija nikada neće odustati od rada svojih tužilačkih organa, jer je to dužna žrtvama.

“Ovo danas nije velika pobeda Albanaca, nego velika pobeda zločinaca. Onih koji su mogli da čine najstrašnija nedela… Naša je obaveza da zbog žrtava svoju borbu nastavimo i nećeme prestati i nećemo odustati”, rekao je Vučić.

On je dodao da će sutra, a najkasnije u roku od tri dana, Srbija svim članicama UN uputiti pismo u kojem će pokazati šta je i koliko uložila u očuvanje bezbjednosti. Premijer Srbije je podsjetio da je prije nekoliko dana upozorio da je došlo do promjene ponašanja Albanaca i naglog pominjanja ideje o velikoj Albaniji.

(Kliker.info-Agencije)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku