hamburger-icon

Kliker.info

Vučić i Hoti u Bijeloj kući : Početak dijaloga između Kosova i Srbije u Washingtonu

Vučić i Hoti u Bijeloj kući : Početak dijaloga između Kosova i Srbije u Washingtonu

03 Septembra
07:59 2020

U četvrtak i petak u Bijeloj se kući, pod okriljem Vijeća za nacionalnu sigurnost, nastavlja dijalog između Prištine i Beograda.

“Radujem se što ću ugostiti predsjednika Aleksandra Vučića i premijera Avdulaha Hotija u Bijeloj kući. Ovi važni razgovori će doprinijeti miru kroz gospodrsku saradnju. Posvećenost dijalogu dva čelnika donjet će beneficije i za Kosovo i Srbiju”, izjava je savjetnika za nacionalnu sigurnost u Bijeloj kući Roberta O’ Briena, koju je postavio na Twitter.

 Da podsjetimo – Kosovo i Srbija potpisali su u januaru ove godine, uz posredovanje posebnog izaslanika predsjednika Trumpa za dijalog između Prištine i Beograda Richarda Grenella i spomenutog Roberta O’ Briena, pismo namjere o osnivanju zračne linije između Beograda i Prištine – koja je u prekidu 21. godinu.

Ubrzo potom uslijedilo je i pismo namjere o razvoju žellezničkog i cestovnog prometa. Sve se to događalo se u vrijeme blokade dijaloga koji Kosovo i Srbija, pod okriljem Europske unije, vode od 2011. godine.

Obustava razgovora trajala je od novembra 2018, kada su kosovske vlasti uvele carine na uvozne proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine, pa sve dok novi kosovski premijer Avdulah Hoti, u junu, nije ukinuo tu mjeru, što je bilo pozdravljeno i u Washingtonu i u Brusselsu.

Grenell – nemamo tajnih planova!

Pred početak razgovora između predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Avdulaha Hotija, održan je telefonski brifing za novinare s posebnim savjetnikom za beogradsko-prištinski dijalog, Richardom Grenellom koji je rekao da se neće razgovorati o razmjeni teritorija, a vjerojatni neće biti ni političkih razgovora. “Fokus će biti na ekonomiji i implementaciji već postignutih prometnih sporazuma”,  rekao je on.

Na pitanje kakva će biti uloga predsjednika Trumpa odgovorio je da je predsjednik bio uključen u proces, odnosno da je on, kao savjetnik, na regularnoj bazi, razgovarao s predsjednikom o ovoj temi: “Mi smo na neki način u zastoju kada su u pitanju politički razgovori i stalno govorimo o istim stvarima bez nekog napretka.”

U Bijeloj kući kažu da, ono što je predsjednik Trump želio učiniti, jeste da vidi može li fokus na ekonomski razvoj i stvaranju radnih mjesta za mlade ljude, na neki način promjeniti dinamiku pregovora. “Do sada, a prošlo je više od godinu dana, mi smo jedino bili fokusirani na gospodarsku normalizaciju, pokušavajući pronaći način da se politička pitanja stave u drugi plan, kako bi se stvorio trenutak za ekonomske teme. U tome smo, do sada, bili uspješni iako mediji nisu bili usredotočeni na tri povijesna sporazuma, uključujući prvi let između Beograda i Prištine u posljednju 21. godinu. Sporazum o tome je postignut, ali još uvijek nije implementiran. Još uvijek nismo u fazi da otpočnu komercijalni i putnički letovi, ali sporazum je postignut”, pojasnio je ambasador Grenell koji je rekao da je bilo problema s prijelaznom vladom Kosova i s COVID-om 19.

“Fokusirani smo jedino na implementaciju zračnih, cestovnih i željezničkih sporazuma koji su već postignuti i koji će nam dopustiti ekonomski razvoj. U četvrtak ćemo nastaviti raditi na ova tri sporazuma te ćemo dodati niz drugih tema za razgovor koje će ojačati trgovinu te stvoriti uvjete za ekonomski razvoj i otvaranje poslova. Za mene su na početku važniji poslovni ljudi od političara zato što mislim da političari nisu uspješni. Političari su uglavnom neuspješni u pomicanju naprijed.”

Grenell je pojasnio i moguće pojavljivanje predsjednika Trumpa na razgovorima: ”Hoće li predsjednik ili neće fizički sudjelovati u razgovorima u četvrtak i petak, mislim da tek treba biti određeno. On je već sudjelovao s naše strane savjetima kako da pokrenemo stvar naprijed i kako da postavimo prioritete za ekonomske projekte.”

Američka vlada misli da dvije strane trebaju napraviti neki progres kako bi Sjedinjene Države bile u mogućnosti koristiti te mehanizme na uspješan način. “Problem je što svi izvana govore jedino o političkim pitanjima. To je problem. Što će Rusi kazati, što će kazati Ujedinjeni narodi …? Ništa od toga nije važno ljudima u regiji koji nemaju posao” – rekao je Richard Grennell u razgovoru s novinarima.

Na pitanje hoće li se razgovarati o međusobnom priznavanju, posebni Trumpov izaslanik je rekao: “Mi ćemo razgovarati o tome u četvrtak. Vidjet ćemo što će se dogoditi?”

“Mislim da je ono što je rekao predsjednik Vučić upravo ono što sam rekao u prvom odgovoru, a to je – tko zna što će se dogoditi u petak? Treba tek vidjeti žele li obje strane okrenuti stranicu i privući američka i europska ulaganja. Mislimo da će ekonomski razvoj riješiti političke probleme. Mi nemamo nikakav tajni plan”, rekao je na kraju Richard Grenell, posebni izaslanik predsjednika Trumpa za dijalog između Prištine i Beograda.

Ivica Puljić (Aljazeera)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku