hamburger-icon

Kliker.info

VSTV-a BiH.ž : Alena Kurspahić nova glavna disciplinska tužiteljica

VSTV-a BiH.ž : Alena Kurspahić nova glavna disciplinska tužiteljica

12 Aprila
15:25 2017

Alena Kurspahić postala je nova glavna disciplinska tužiteljica Ureda disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, na posljednjoj sjednici ove pravosudne institucije.

Poprilično mlada tužiteljica, samo 15 godina nakon diplomiranja na Pravnom fakultetu u Sarajevu uspjela je stići do ove izuzetno odgovorne funkcije, a cjelokupno radno iskustvo stjecala je u pravosudnim institucijama naše države.

Svoju karijeru započela je kao pripravnica u Općinskom sudu u Sarajevu, a zatim je nastavila rad u Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo i Tužilaštvu BiH, prije nego je stigla do pozicije u Uredu disciplinskog tužioca.

Od 2011. godine obavljala je dužnost zamjenika glavnog disciplinskog tužioca, a zatim je sredinom 2016. radila kao vršilac dužnosti glavnog disciplinskog tužioca, čime je stekla dovoljno iskustva za imenovanje na ovu funkciju, saopćeno je iz VSTV-a BiH.

– Zahvaljujem se VSTV-u na imenovanju i ukazanom povjerenju koje su ujedno potvrda i priznanje rezultata ostvarenih u periodu mog rukovođenja Uredom disciplinskog tužioca u proteklih 10 mjeseci. Nadležnost UDT-a je prvenstveno zaštita integriteta pravosudne funkcije. Ovu zaštitu ostvarujemo kako kroz vođenje disciplinskih postupaka protiv nosilaca pravosudnih funkcija tako i kroz zaštitu sudija i tužilaca od neosnovanih pritužbi, izjavila je Alena Kurspahić, novoizabrana glavna disciplinska tužiteljica.

(Kliker.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku