hamburger-icon

Kliker.info

Vrijeđanja domovine, historije i zdravog razuma : Na ulazu u Trebinje osvanuo plakat sa porukom ‘Dobro došli u najljepši srpski grad’

Vrijeđanja domovine, historije i zdravog razuma : Na ulazu u Trebinje osvanuo plakat sa porukom ‘Dobro došli u najljepši srpski grad’

26 Jula
16:41 2020

Na ulazu u Trebinje iz pravca Bileće postavljen je bilbord s panoramom ovoga grada i natpisom “Dobro došli u najljepši srpski grad”.

Postavljanje bilborda uslijedilo je nakon saopštenja SDA i SDP-a u kojima je osuđena izjava predsjednika Srbije Aleksandra Vučića o Trebinju, koga je nazvao “najljepšim srpskim gradom”.

“Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić morat će jednom za svagda naučiti da u Bosni i Hercegovini ne postoje nikakvi ‘srpski gradovi’, kako je on nazvao Trebinje. Predsjednik Srbije bi svakako morao znati da su Bošnjaci dali glavni pečat razvoju Trebinja, od Arslanagića mosta, do kompletne stare jezgre grada. Ali to ne znači da je Trebinje ‘bošnjački grad’. Kao i sve u Bosni i Hercegovini, i Trebinje pripada svim narodima i građanima BiH. Neprimjereno je, i krajnje necivilizirano, jedan grad u Bosni i Hercegovini prisvajati za samo jedan bh. narod, naročito nakon što su pripadnici ostalih naroda doživjeli progon i etnički očišćeni iz tog grada, kao što je to neosporno slučaj sa Trebinjem”, saopćeno je iz SDA.

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine je nakon Vučićevih izjava zatražila da se izvini građanima Bosne i Hercegovine zbog, kako su naveli, grubog vrijeđanja naše domovine, historije i zdravog razuma.

“Uz patetične, ali ipak neumjesne ispade o jedinstvu Srbije i niže bosanskohercegovačke administrativne jedinice Republike Srpske, Vučićevo etiketiranje pojedinih bosanskohercegovačkih gradova ‘srpskim’ predstavlja namjerno i ciljano atakovanje na suverenitet i cjelovitost Bosne i Hercegovine, ali i na njeno biće. Jasno je da su svi bosanskohercegovački gradovi gradovi njenih Srba, Hrvata, Bošnjaka i svih drugih građana Bosne i Hercegovine koji polažu jedinstveno pravo na našu zajedničku kulturu, historiju i kulturno naslijeđe u cjelini. Stoga je neprihvatljivo da predsjednik susjedne države etiketira i obilježava građane i teritoriju Bosne i Hercegovine određenim ekskluzivističkim odrednicama, očito vođen svojom matičnom radikalskom ideologijom”, naveli su iz SDP-a.

(Kliker.info-Depo)

Podijeli

Jedan komentar

  1. FAJTER
    FAJTER 27 Jula, 00:26

    MI SRBI NEMAMO PROBLEM JER MI NEMAMO DOMOVINU VEć OTADžBINU I NEMAMO HISTORIJU NEGO ISTORIJU A šTO SE TIČE ZDRAVOG RAZUMA TU STE VI U PERMANENTNOM DEFEKTU.KAŽETE VI CRVENI(sdp) DA SU BOŠNJACI DALI PEČAT TREBINJU,A ČIME TO MATERE TI.ARSLANAGIĆA MOST JE PODIGAO SRBIN MEHMED PAŠA SOKOLOVIĆ 1574-e KOJI JE BIO TURSKI VELIKI VEZIR U TO VRIJEME A UZET JE U DANKU U KRVI KAO ŠTO JE PROJEKAT I IZGRADNJU IZVEO MIMAR(Arhitekta na turskom)HAJRUDIN KOJI JE INAČE BIO UČENIK JEDNOG OD NAJVEĆIH ARHITEKATA UOPŠTE U ISTORIJI ARHITEKTUREA TO JE MIMAR SINAN.MIMAR SINAN JE INAČE BIO JERMENIN KOJI JE KAO I MEHMED(bajo)SOKOLOVIĆ UZET U DANKU U KRVI 1511-e.POSTAO JE GENIJE ARHITEKTURE ALI JE BIO JERMENIN(hrišćanin)PREMA TOME NEMOJTE LUPATI JER U TO VRIJEME NIJE VAS SE DOVOLJAN BROJ POTURČIO,A I KASNIJE NISTE NIŠTA NI NAPRAVILI OSIM ONOG ŠTO JE NAPRAVILA TURSKA DRŽAVA KOJA JE U ODREĐENOM SMISLU BILA VIŠE NAŠA NEGO VAŠA,JER SU NAJVEĆI VEZIRI BILI IZ SRPSKOG RODA A I RADNICI NA GRADNJI MOSTOVA(ćuprija) SU BILI SRBI JER STE SE VI TURČILI DA NEBI RADILI.ONO NEŠTO UDŽERICA KOJE VI ZOVETE ČARŠIJOM NIJE VRIJEDNO SPOMENA.PRIČATE O PROTJERIVANJU A GDJE JE 150 000 SARAJEVSKIH SRBA .DOSTA BRE VIŠE O TIM LAŽIMA,KAKO VAS NIJE SRAMOTA.DODUŠE VAMA SVAŠTA MOŽE STATI U OBRAZ,NAROČITO VAMA CRVENIM

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku