hamburger-icon

Kliker.info

Vrhunac drame : Kongres zasijeda, u Washingtonu protest Trumpovih pristalica

Vrhunac drame : Kongres zasijeda, u Washingtonu protest Trumpovih pristalica

06 Januara
14:46 2021

Američki Kongres, najviše zakonodavno tijelo Sjedinjenih Američkih Država, u srijedu treba formalno da prebroji elektorske glasove i potvrdi rezultate predsjedničkih izbora, na kojima je pobijedio demokrata Joe Biden.

Ukupno 535 članova Kongresa, koji čine Senat i Predstavnički dom, zasijedanje počinju u jedan sat poslije podne po lokalnom vremenu. Sjednicom predsjedava aktuelni potpredsjednik države i predsjedavajući Senatom Mike Pence.

Riječ je o jednoj od finalnih procedura verifikacije ishoda izbornog procesa u SAD-u koju propisuje američki Ustav.

Prema rezultatima Elektorskog koledža, koje je to tijelo usvojilo 14. decembra, potvrđena je predviđena izborna pobjeda demokratskog kandidata Josepha Bidena nad republikanskim kandidatom i aktuelnim predsjednikom Donaldom Trumpom. Na osnovu tih rezultata izabrani predsjednik Biden osvojio je 306 elektorskih glasova naspram Trumpovih 232.

Protivljenje kongresnoj potvrdi glasanja Elektorskog koledža najavilo je više od stotinu republikanskih kongresmena u Predstavničkom domu i 13 članova Senata.

Inače, svaki član Kongresa ima pravo da se po bilo kom osnovu usprotivi prebrojavanju elektorskih glasova iz pojedinačnih država. Po prigovoru se, međutim, ne postupa ukoliko nije uložen u pisanoj formi i ako ga nisu potpisali po jedan član Predstavničkog doma i Senata.

U slučaju kada postoji takav zahtjev – zajednička sjednica dva doma Kongresa se prekida i njihovi članovi počinju odvojena zasjedanja kako bi prigovori bili razmotreni. Da bi prigovor bio usvojen, potrebno je da ga odobre oba doma Kongresa. Ukoliko se to ne dogodi – prelazi se ponovo na brojanje elektorskih glasova.

Gotovo je sigurno da će Kongres odbaciti prigovore, s obzirom na to da demokrate imaju većinu u Predstavničkom domu, dok su pojedini republikanski članovi Senata najavili da će podržati potvrdu izbornog rezultata.

Inače, proces kongresne verifikacije izbornog ishoda u Washingtonu prati okupljanje pristalica odlazećeg predsjednika koje je Donald Trump lično pozvao na protest, aludirajući bez prezentovanja validnih dokaza na navodnu izbornu krađu. Oni su skupove počeli da održavaju u utorak na centralnim gradskim ulicama.

 

Vašingtonski zvaničnici upozorili su Trumpove pristalice da sa sobom ne nose naoružanje. Istovremeno, na gradskim ulicama raspoređene su i stotine pripadnika Nacionalne garde, zbog zabrinutosti od potencijalnih nereda.

Dva dana prije najavljenog protesta u Vašingtonu priveden je Enrike Tario, jedan od lidera desničarske grupe Ponosni dječaci (Proud boys), zbog sumnje da je ranije zapalio zastavu pokreta za prava crnaca Black Lives Matter (Životi crnaca su važni). Tario je prilikom hapšenja kod sebe imao dvije automatske puške.

Pripadnici Nacionalne garde na jednoj od vašingtonskih metro stanica (Foto: Reuters/Jonathan Ernst)
Pripadnici Nacionalne garde na jednoj od vašingtonskih metro stanica (Foto: Reuters/Jonathan Ernst)

Zbog optužbi za nošenje oružja Tariju je zabranjen boravak u Washingtonu.

Trump odbija poraz

Podsjetimo, aktuelni predsjednik Donald Trump, odbija da se saglasi sa elektorskom potvrdom pobjede demokratskog kandidata – iako je krajem novembra izjavio da će napustiti Bijelu kuću ukoliko se upravo to bude dogodilo.

Trump dovodi u pitanje rezultate glasanja tvrdeći, bez prezentovanja validnih dokaza, da su izborni proces obilježile neregularnosti koje su doprinijele Bidenovoj pobjedi.

U te svrhe Trampova kampanja i njegovi advokati podnijeli su brojne tužbe i prigovore u državama koje su bile ključne za ishod predsjedničkih izbora, kao i dvije tužbe pred Vrhovnim sudom – ali nijedan od tih poteza do sada nije urodio plodom.

Tužbe i prigovori odbacivani su kao neosnovani, kako pred lokalnim sudovima, tako i pred Vrhovnim sudom – najvišom američkom pravosudnom institucijom.

(Glas Amerike)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku