hamburger-icon

Kliker.info

Vrhovni sud odlučio : Homoseksualni brak legaliziran u cijelom SAD-u

Vrhovni sud odlučio : Homoseksualni brak legaliziran u cijelom SAD-u

27 Juna
06:45 2015

gay-marriage1Američki Vrhovni sud donio je u petak povijesnu odluku kojom je legalizirao homoseksualni brak u cijelom SAD-u.Najviši sud u zemlji je s pet glasova za i četiri protiv presudio da se Ustavom od svake savezne države zahtijeva da sklopi i prizna brak između dvije osobe istog spola.Samo dvije godine nakon što je odlučio da brak nije rezerviran isključivo za heteroseksualne parove, Vrhovni je sud presudio da 14 američkih saveznih država koje danas odbijaju sklopiti brak dviju osoba istog spola mora ne samo vjenčati ih, nego i priznati njihov brak ako je sklopljen drugdje.

U ime ravnopravnosti svih građana pred zakonom, “14. amandmanom zahtijeva se od savezne države da sklopi brak između dvije osobe istog spola”, napisao je sudac Anthony Kennedy govoreći u ime većine sudaca.”Pravo na brak je temeljno pravo”, naglasio je on. “Gay osobe koje se žele vjenčati ne bi trebali biti osuđene na život u samoći, isključeni iz jedne od najstarijih civilizacijskih institucija. Ustav im jamči to pravo”, napisao je Kennedy.

Konzervativni sudac dodao je svoj glas onima četiriju progresivnih sudaca Vrhovnog suda kako bi se homoseksualcima i lezbijkama omogućilo da se vjenčaju u svim dijelovima SAD-a.Predsjednik suda John Roberts bio je protiv kao i preostala trojica konzervativnih sudaca. On smatra da, iako postoje jaki politički razlozi u korist istospolnih brakova, nije na sudu da ostale zemlje prisiljava na promjenu njihovih zakona o braku.

“Petoro sudaca zaključilo je tu raspravu i svoju viziju braka pretvorilo u ustavni zakon”, napisao je Roberts u svom mišljenju.

Američki predsjednik Barack Obama ocijenio je da je odluka Vrhovnog suda o legalizaciji homoseksualnih brakova u čitavom SAD-u “veliki korak” prema ravnopravnosti.
“Danas smo napravili veliki korak na našem putu prema ravnopravnosti. Hemoseksualni i lezbijski parovi sada se imaju pravo vjenčati, kao i svatko drugi. Ljubav pobjeđuje”, napisao je Obama na Twitteru, a najavljeno je da bi se trebao i obratiti javnosti.Bijela kuća je tom prilikom na svom Twitter i Facebook računu istaknula je zastavu u duginim bojama.

(Kliker.info-Hina)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku