hamburger-icon

Kliker.info

Vrhovni sud Izraela : Mladićev vojnik Aleksandar Cvetković bit će izručen BiH

Vrhovni sud Izraela : Mladićev vojnik Aleksandar Cvetković bit će izručen BiH

29 Novembra
17:53 2012

Vrhovni sud Izraela odbio je žalbu pripadnika zloglasnog Desetog diverzantskog odreda Vojske Republike Srpske (RS) Aleksandra Cvetkovića na odluku suda u Izraelu, te će on biti izručen Bosni i Hercegovini, javljaju danas izraelski mediji, prenosi agencija Anadolija (AA). Niži sud u Izraelu je u avgustu ove godine odlučio da Cvetković može biti izručen BiH, iako posjeduje državljanstvo Izraela kojeg je stekao nakon sklapanja braka s jednom državljankom Izraela.U Ministarstvu pravosuđa Izraela tvrde kako još nije poznat datum izručenja Cvetkovića.

Cvetković, koji je uhapšen početkom 2011. godine, tereti se da je bio pripadnik Desetog diverzantskog odreda i učestvovao u strijeljanju 200 bošnjačkih muškaraca i dječaka na Vojnoj ekonomiji Branjevo u Pilici kod Zvornika 16. jula 1995. godine. On je zajedno sa saborcem Branom Gojkovićem, za kojim je u međuvremenu raspisana međunarodna potjernica, naredio da se Bošnjaci iz Srebrenice strijeljaju mitraljezom M-84 "kako bi se ubijanje ubrzalo".Portparol Tužilaštva Bosne i Hercegovine Boris Grubišić izjavio je za agenciju Anadolija (AA) da je ta institucija već započela aktivnosti za izručenje Cvetkovića BiH.

"On je u BiH osumnjičen za genocid. Spremni smo za njegovo procesuiranje. Zatražili smo od vlasti Izraela da on što prije bude izručen našoj zemlji. Sada je sve do njih. Mi se nadamo da će se to što prije dogoditi", kazao je Grubišić.Na Vojnoj ekonomiji Branjevo za koju se tereti Cvetković ubijen je i Almir Mehmedović zvani Lalo, mlađi sin predsjednice Udruženja "Srebreničke majke" Hatidža Mehmedović."Odluka iz Izraela je jako pozitivna. Cvetković je i ranije trebao biti izručen BiH. Nadam se da će i ostali zločinci izaći pred lice pravde. No, cijeli ovaj proces predugo traje. Jer, mnogi preživjeli svjedoci umiru, ali i zločinci. Zločinci moraju odgovarati radi budućnosti. Zamislite kako je nama majkama svakodnevno sretati na ulicama zločince za koje znamo da su ubijali naše najmilije. Drago nam je da zločince stiže Božija kazna i da ne mogu mirno spavati, ma gdje se krili po svijetu", izjavila je Mehmedović za AA.

Deseti diverzantski odred formiran je u oktobru 1994. godine, a prema presudama, vojnici koji su ga činili bili su pažljivo odabrani. Stavljen je na raspolaganje isključivo komandantu Vojske RS Ratku Mladiću, kojem se danas u Haškom tribunalu sudi za genocid u BiH.Upravo su sa Ratkom Mladićem vojnici Desetog diverzantskog odreda potpisali ugovor o profesionalnom angažmanu, za koji su bili plaćeni. Prema riječima istraživača, isključivu komandu nad Desetim diverzantskim odredom imao je general Ratko Mladić.Zbog masovnog strijeljanja Srebreničana na farmi Branjevo kod Zvornika 16. jula 1995. godine, šest bivših pripadnika Desetog diverzantskog odreda Vojske Republike Srpske (VRS), do sada je osuđeno na ukupno 157 godina zatvora. Među njima su Dražen Erdemović, Marko Boškić, Franc kos, Stanko Kojić, Vlastimir Golijan… (Kliker.info-AA)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku