hamburger-icon

Kliker.info

Vrhovni sud FBiH kaže da nije kriv : Dragan Čović oslobođen optužbi za sumnjivu privatizaciju Eronet-a!

Vrhovni sud FBiH kaže da nije kriv : Dragan Čović oslobođen optužbi za sumnjivu privatizaciju Eronet-a!

23 Aprila
14:34 2013

Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine pravomoćno je oslobodio predsjednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH i zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda BiH Dragana Čovića i još šestero optuženih u predmetu sumnjive privatizacije “Eroneta”, saznaje agencija Anadolija (AA).Sudsko vijeće Kantonalnog suda u Mostaru je 27. juna 2011. godine, također, nepravomoćnom presudom oslobodio Čovića i ostale.  Prema prvostepenoj presudi koju je Vrhovni sud FBiH sada potvrdio, optužnica je  podignuta devet mjeseci nakon isteka roka apsolutne zastare, koja vrijedi za krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlasti. Taj rok je istekao u septembru 2009. godine.
 
Sudsko vijeće je utvrdilo brojne nedostatke optužnice Kantonalnog tužiteljstva Mostar, koja uopće nije potencirala da dokaže zajedničku djelatnost optuženih u inkriminirajućim radnjama koji im se stavljaju na teret. U mnogim tezama podvučene su brojne kontradiktornosti optužnice, među kojima spada i to što ”prodaju vlasničkog kapitala izjednačava sa ustupanjem”.Dragan Čović, kao bivši predsjednik Upravnog odbora Hrvatske pošte i telekomunikacija (HPT), te članovi Upravnog odbora HPT-a Vladimir Šoljić, Matan Žarić, Neven Đukić, Ivan Baćak i Slavica Josipović, kao i bivši direktor ove kompanije Marinko Gilja, bili su optuženi da su 1999. godine počinili krivično djelo zloupotrebe položaja, jer su u namjeri da ne izmire dug prema tadašnjem Federalnom ministarstvu obrane (FMO) u iznosu od 4.674.059 KM, ova sredstva cesijom prenijeli na preduzeća ”Hercegovina osiguranje”, ”Alpina Commerc” i ”Croherc”. Zatim su izmirili dugovanja prodajom vlasničkih udjela, koja je HPT kao većinski vlasnik s udjelom od 51 posto osnivačkoga kapitala, imao u pravnoj osobi “Eronet” d.o.o. Mostar.
 
Nada Dalipagić, braniteljica Vladimira Šoljića potvrdila je za agenciju Anadolija da je donesena oslobađajuća presuda u slučaju ”Eronet”.Kantonalno tužilaštvo Mostar se žalilo na presudu Kantonalnog suda u Mostaru, i to zbog ”bitnih povreda odredaba postupka i netačno utvrđenog činjeničnog stanja”.Vrhovni sud FBiH je održao sjednicu 20. marta 2013. godine. Stranama u postupku danas je uručena presuda u kojoj se navodi da je ”žalba tužiteljstva odbijena i potvrđena prvostupanjska presuda”.”Tužiteljstvo nije pružilo nijedan jedini dokaz o krivnji optuženih. Ja podržavam u cijelosti odluku i Županijskog  suda i Vrhovnog suda FBiH. Nije bilo nijedno jedinog dokaza da su optuženi počinili kazneno djelo i da je nastala nekome šteta iz tog kaznenog djela”, rekla je Dalipagić za agenciju Anadolija.
 
Presudom Kantonalnog suda u Mostaru od 15. oktorba 2004. i Vrhovnog suda FBiH od 28. februara 2005. prijenos dionica ”Eroneta” s nekadašnjeg HPT-a na tri spomenuta poduzeća označen protupravnim te je ”Eronet” vraćen starom vlasniku HPT-u, odnosno Federaciji BiH.Suđenje Čoviću i ostalima počelo je 11. maja 2011. godine. Održano je svega pet ročišta, a suđenje je okončano nakon nepuna dva mjeseca, 27. juna.U svojstvu svjedoka saslušani su tadašnji direktori poduzeća ”Hercegovina osiguranja” Miroslav Rupčić, ”Alpina Comerca” Veselko Vukoja i ”Croherca” Marinko Planinić, kao i Snježana Zelenika, koja je bila zapisničarka na spornoj sjednici Upravnog odbora HPT-a na kojoj je odlučeno o prijenosu dionica ”Eroneta”. Saslušani su i Zlatan Dedić, tadašnji pomoćnik direktora Agencije za privatizaciju Federacije, Ivan Zovko, šef računovodstva HPT-a, te Slavica Aničić, financijska vještakinja. (Kliker.info-AA

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku