hamburger-icon

Kliker.info

Vratila Nobela zbog Handkea : Christina Doctare postala član Internacionalnog ekspertnog tima IGK

Vratila Nobela zbog Handkea : Christina Doctare postala član Internacionalnog ekspertnog tima IGK

13 Maja
05:45 2020

Hrabri i moralni autoritet Švedske i svijeta bivša nobelovka Christina Doctare, koja je vratila Nobelovu nagradu za mir zbog dodjele Nobelove nagrade negatoru genocida u Srebrenici i BiH Peter Handkeu, je postala član Internacionalnog ekspertnog tima IGK.

IGK je počastvovan članstvom gospođe Christina Doctare u Internacionalnom ekspertnom timu, plemenite osobe koja je vratila nekada plemeniti i prestižnu Nobelovu nagradu zbog dodjele iste negatoru genocida u Srebrenici i BiH Handkea. IGK je dobio ekskluzivno pravo od Christine Doctare da objavi njenu knjigu „Kad od čovjeka očekuješ da bude muškarac“, koja je ovih dana prevedena na bosanski jezik. Knjigu možete pročitati na web stranici IGK.

Gospođa Christine Doctare je u pismu IGK napisala sljedeče: ” Duboko sam počastvovana članstvom u Internacionalnom ekspertnom timu IGK, renomirane naučno istraživačke institucije. Imajući u vidu izuzetno važnu, plemenitu misije IGK ustupam svoju knjigu za objavu na vašoj web stranici jer smatram da putem IGK knjiga i moj rad u oblasti ljudskih prava i slobda može doći do naučnika, istraživača i boraca za ljudska prava i slobode širom svijeta”.

Podsjećamo na velike riječe velike Christine. “Jesam, ja sam dobila Nobelovu nagradu 1998, kao član mirovnih snaga Ujedinjenih naroda. Ali, vraćam je večeras. Ja sam svjedokinja onoga što se dešavalo za vrijeme rata na Balkanu. Bila sam tamo i nisam mogla pomisliti da ću 27 godina poslije stajati ovdje i svjedočiti da se ovo upravo dogodilo. Handke je neko ko negira sve što sam iskusila i vrlo sam uznemirena, jer je ovdje riječ o genocidu!” Ovim se riječima Šveđanka najvećeg srca Christina Doctare obratila prisutnima na protestu u Stockholmu, simbolično vraćajući svog “Nobela” u trenutku dok ga je švedski kralj uručivao negatoru genocida Peteru Handkeu.

Podsjećamo na pismo IGK Švedskoj akademiji povodom sramne dodjele Nobelove nagrade Handkeu. IGK je napisao: “Zgroženi smo time što ste Nobelovu nagradu za književnost ove godine uručili Peteru Handkeu, čovjeku koji negira od oba međunarodna suda presuđen genocid u Srebrenici, koji negira opsadu Sarajeva, granatiranje Dubrovnika, i koji je bio veliki prijatelj optuženog ratnog zločinca Slobodana Miloševića”. Nobelov komitet je svojom odlukom o dodjeli Nobelove nagrade Peteru Handkeu zapravo poslao indirektnu, možemo kazati tajnu poruku podrške zločincima. Smatramo da liberalna i konzervativna javnost Evrope i njene elite, tradicionalisti i globalisti, hriščani, jevreji i muslimani, ateisti, akademici i radnici, pojedinci i udruženja građana u ovom času, na ovom mjestu i povodom ove odluke treba da zastanu i da razmisle – kuda i gdje ide Evropa koja nagradama podržava veličanje zločina i zločinaca”.

Izražavajući zahvalnost Christini Doctare, Emir Ramić direktor IGK je napisao: 1992. godine postali ste prva osoba koja je prijavila da se u BiH događa sistematsko seksualno nasilje i silovanje žena i djevojčica. Kao ekspertica koju je angažirao Haški tribunal, da li ste ogroman doprinos istini o genocidu u BiH i pravdi za žrtve tog zločina. Vi ste simbol  morala, humanizma i jedinstva. Hvala vam što ste u ime bolje budućnosti reagovali na sramnu dodjelu Nobelove nagrade negatoru genocida u BiH. Hvala vam što ste svojim članstvom u IGK dali ogromno podstrek našim članovima za još bolji rad u ime bolje budućnosti naše civilizacije, za svijete bez rata i genocida u kome će vladati mir i poštovanje drugog i drugačijeg, u kome će istina ndvladati neistinu, pravda nadvladati krivdu, a kultura sjećanja nadvadati kulturu zaborava, navodi se u saopštenju za javnost Instituta  za istraživanje genocida Kanada.

(Kliker.info)

Podijeli

2 0 komentara

 1. FAJTER
  FAJTER 13 Maja, 23:15

  KO JE TAJ IGK IZ KANADE I NJEGOV AJATOLAH RAMIĆ I ŠTA ONI UOPŠTE PREDSTAVLJAJU I TA ĆURKA DOKTARE KRISTINA.VRATILA JE PLAKATU ALI NE I PARE ŠTO JE DOBILA OD NOBELOVOG KOMITETA.KAKO NIKAD NEĆETE NAUČITI DA PIŠANJE UZ VJETAR NIJE DOBRO. TAJ SE RAMIĆ UFURAO KAO I SEJDO KOMŠIĆ DA DRŽE LEKCIJU NOBELOVOM KOMITETU,A NEĆE DA SHVATE DA SA LAŽIMA NEMOGU POKOLEBATI NI MJESNU ZAJEDNICU KAMO LI NOBELOV KOMITET.
  1.HANDKE NIKAD NIJE SPOMENUO SREBRENICU.AKO TO NAĐETE IGDJE SPREMAN SAM DA SE SAMOUBIJEM.
  2.GOSPODIN HANDKE JE TRAŽIO I MALO PRAVDE ZA SRBE I NIŠTA VIŠE
  3.U POSLEDNJIH 215 GODINA SRBI SU POLOŽILI 2 I PO MILIONA GLAVA ZA SVOJU SLOBODU OD ČEGA SU NAM TURCI UZELI OKO POLA MOLIONA ALI SMO SE SA NJIMA PORAVNALI I SAD SMO KVIT.ZBOG TOGA SMO SAD U DOBRIM ODNOSIMA I NEMAMO PROBLEM U KOMUNIKACIJI I MEĐUSOBNOM POŠTOVANJU.
  NIJEMCI(ŠVABE). I MALIM DIJELOM MAĐARI OKO MILION.1914-e SU NAPALI SRPSKI NAROD I ODNIJELI SU GAĆE NA ŠTAPU A UGARSKA JE IZGUBILA VOJVODINU KOJA SE OD 1848-e ZVALA “VOJVODSTVO SRBIJA”
  1941-e SU NAPALI OPET SRPSKI NAROD I SAMO SU SRBE STRELJALI STO ZA JEDNOGA,ŠTO JE VIDLJIVO STVARANJEM NDH POD NJIHOVOM KAPOM I STVARANJE VELIKE ALBANIJE POD KAPOM FAŠISTIČKE ITALIJE.
  NDH NAM JE POBILA PREKO 700000 HILJADA SRBA A VI BOŠNJACI STE BILI SASTAVNI DIO NDH ALI ZA SEDAMSTO HILJADA SRBA I JOŠ 500-600 000 PROTJERANIH SRBA U OLUJI I BLJESKU DUŽIMO HRVATE PRVENSTVENO ALI IMA I VAŠEG MUSLIMANSKO-BOŠNJAČKOG DUGA.
  HRVATI SU UBIJEDILI SEBE DA SU POBIJEDILI SRBIJU A SRBIJU I SRPSKU VOJSKU NI NATO NIJE MOGAO DA POMJERI SA KOSOVA JER SU JOJ ZA 78 DANA BOMBARDOVANJA UNIŠTILI SAMO 12 TENKOVA.
  ŠTA NISLI TA KUKAVELJ U HRVATSKOJ DA SE ZAOPRAVE SUOČILA SA SRPSKOM VOJSKOM A I VI KOJI PRIČATE DA STE SE ODBRANILI OD NEKAKVE AGRESIJE.
  PA DA JE DEVEDESET PETE PROZIV VAS I HRVATA KRENULA UJEDINJENA VOJSKA SVIH SRBA GDJE BI BILI ZA 48 SATI
  HRTVATI BI BILI IZA BEČA A VI BI UTEKLI DO VANA U TURSKOJ.PREMA TOME SMANJITE DOŽIVLJAJE JER VRIJEME POLAKO RADI ZA SRBE KAD ĆE MOĆI DA BUDU ZAJEDNO U JEDNOM STROJU.
  OSTALIH TRISTO HILJADA NAM DUGUJU BUGARI ŠIPTARI JEDNIM DIJELOM TALIJANI I VI BOŠNJACI.MI SVOJE ŽRTVE NESMIJEMO ZABORAVITI JER SU DATE ZA NAŠU ALI I HRVATSKO-SLOVENAČKU SLOBODU KAO I VAŠU.
  ZNAČI NAŠE GLAVE ISKLJUČIVO A SLOBODA ZA SVE.UMJESTO ZAHVALE ŠTO NISTE KAO GUBITNIČKA STRANA PLATILI RATNE REPARACIJE VEĆ STE POSTALI ODLUKAMA IDIOTA ALEKSANDRA KARAĐORĐEVIĆA(zemlja mu kosti izbacila)NE RAVNOPRAVNI NEGO RAVNOPRAVNIJI OD SRBA KAO STOŽERNOG NARODA I NARODA KOJI JE JEDINI OD SVIH NARODA BALKANA ZAJEDNO SA GRCIMA BIO NA POBJEDNIČKOJ STRANI U OBA SVJETSKA RATA KAO ŠTO ĆE BITI I SAD KAD SE OVAJ RAT ZAVRŠI.
  UOSTALOM HANDKE JE TOLKO VELIK PISAC DA GA TA KRAVA I ŽELJKO KOMŠIĆ KAO NI EMIR RAMIĆ I NJEGOV FAMOZNI IGK NEMOŽE OCRNUTI NITI SPRIJEČITI DA BUDE NOBELPVAC.

  Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku