hamburger-icon

Kliker.info

Prof. dr. Mirko Pejanović: Knjigu o Karadžiću, autora Roberta Donija distribuirati u škole

Prof. dr. Mirko Pejanović: Knjigu o Karadžiću, autora Roberta Donija distribuirati u škole

17 Aprila
16:19 2017

Knjiga “Radovan Karadžić – Uzroci, postanak i uspon genocida u BiH” trebala bi biti distribuirana u škole.To je poručio profesor Mirko Pejanović na današnjem sastanku s ministrom za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharemom Fišom i vlasnikom izdavačkog društva University press – Magistrat izdanja Draganom Markovićem.

Riječ je o knjizi američkog historičara Roberta Donija.

Kako je Pejanović istaknuo, historičar Doni, kao poznavalac ratnih dešavanja u BiH, imenovan je za eksperta Haškog tribunala, te je svjedočio u brojnim procesima u korist BiH.

Potcrtao je da bi se ta knjiga trebala distribuirati u biblioteke osnovnih i srednjih škola, jer na najjednostavniji način govori o prošlosti te zlu i genocidu koji se desio na ovim prostorima.

Marković je iznio podatak da je ova knjiga po izlasku iz štampe u Sjedinjenim Američkim Državama, prije dvije godine, za 15 dana prodata u 2.000 primjeraka.

“Promocijom ove knjige daje se značajan doprinos društvenoj zajednici i raduje me što i dalje imate snage da se borite za istinu”, naglasio je ministar Fišo, najavivši da bi resorno ministarstvo moglo otkupiti nekoliko primjeraka knjige.

Istaknuo je i da će djeca, nakon usvajanja Zakona o osnovnom obrazovanju, iz predmeta historije izučavati činjenice o odbrambeno-oslobodilačkom ratu, jer trebaju znati šta se desilo u periodu od 1992. do 1995. godine, saopćeno je iz Press službe Kantona Sarajevo.

(Kliker.info-Fena)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku