hamburger-icon

Kliker.info

Vojvođanske kristalne noći : Zapaljena vrata džamije u Subotici, kamenovana poslastičarnica u Novom Sadu

Vojvođanske kristalne noći : Zapaljena vrata džamije u Subotici, kamenovana poslastičarnica u Novom Sadu

19 Oktobra
17:22 2014

subotica333U toku noći u Novom Sadu je kamenovana jedna poslastičarnica, dok je u Subotici bačen Molotovljev koktel na Mudžahir džamiju.Oštećenja na džamiji su nastala usljed djelovanja vatre, za koju se po prvim informacijama sumnja da je podmetnuta, a da su ga izazvala dva za sada neidentifikovana lica, dok je u Novom Sadu napadnuta poslastičarnica za koju su napadači mislili da je u vlasništvu Albanaca. Vjerski objekat posjeduje video nazor i policija je već pregledala zapise, uvrdila činjenice i sprovela određene korake u nadi da će se vrlo brzo otkriti počinioci ovog nemilog događaja. Na licu mjesta bila je i vatrogasna služba, koja je konstatovala da nema daljih opasnosnosti od reaktivacije požara.

Požar je, kako nezvanično saznaje 021.rs, ugasio neko od prolaznika, ili komšija, pošto se na licu mjesta vide tragovi vode, a stanovnici ovog objekta su štetu primjetili tek jutros oko pet časova.Incident koji sluti na podmetanje požara usljed nedavnih dešavanja na fudbalskoj utakmici Srbije i Albanije naišao je na osudu komšija i prolaznika koji su bili zgroženi ovakvom vrstom vandalizma, iako još uvek nisu u potpunosti jasne sve okolnosti.Materijalna šteta nije velika, ali svakako unosi nemir među tradicionalno dobre međunacionalne međuljudske odnose u Subotici.U izjavi za portal subotica.com, imam Mudžahir džamije Selmo Dreković potvrdio je da je ovaj objekat tokom noći bio napadnut od strane za sada nepoznatih vandala, ali da se i pored toga osjeća sigurno i ima povjerenja u nadležne organe, za koje vjeruje da će preduzeti neophodne mjere.

Prema riječima imama subotičke Džamije, ovo je prvi incident na ovom vjerskom objektu u posljednjih nekoliko dana, odnosno nakon fudbalske utakmice između Srbije i Albanije.Ipak, navodi imam, prije par mjeseci zabilježeno je isipisivanje navijačkog grafita, ali to je ubrzo uklonjeno.Više informacija daće večeras poglavar Islamske zajednice u Srbiji koji je trenutno na putu za Suboticu.Poslastičarnicu “Telep” u Ulici Jožefa Atile u Novom Sadu sinoć je kamenovala grupa od tri mladića, piše portal 021.rs. Oko 2 sata ujutru, nepoznati mladići su polupali sva stakla i napravili materijalnu štetu vlasniku A. Rašitiju, za kojeg su vjerovali da je albanskog porijekla.

Vlasnici ove poslastičarnice nisu albanskog porijekla, poput vlasnika pekara koje su nedavno napadnute, a zet vlasnika koji se nalazi na licu mjesta, Ređep Ć. rekao je da nikoga ne mogu da krive za ovaj napad, te da je šteta napravljena.”Mi smo Goranci, ovde smo 60 godina i ne znamo ko je ovo učinio, niti zbog čega. Možda je motivisano utakmicom protiv reprezentacije Albanije, možda i nije. Mi samo znamo da je šteta učinjena i da idemo dalje”, kaže Ređep. Policija je izvršila uviđaj i više informacija očekujemo u toku dana.Proteklih dana novosadske, ali i pekare i objekti širom Vojvodine i Srbije na meti su vandala, koji lome izloge i prave veće materijalne štete po vlasnike. (Kliker.info-B92)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku