hamburger-icon

Kliker.info

Vođa Hezbollaha Hassan Nasrallah : Sirija je kičma otpora

Vođa Hezbollaha Hassan Nasrallah : Sirija je kičma otpora

26 Maja
23:53 2013
Generalni sekretar  Hezbollaha, Seyyed Hassan Nasrallah, održao je govor u kojem se osvrnuo na dvije teme – suočavanje Libanona s potencijalnim novim izraelskim agresijama i situacija u Siriji. Po pitanje aktualne bitke za sirijski grad Qusayr podržao je borbu Hezbollaha protiv sirijskih pobunjenika.Govor je održan povodom 13. godisnjice  povlačanja izraelskih trupa iz Južnog Libanona, 25. maja  slavi se kao Dan Oslobođenja u Libanonu. U govoru je upozorio da bi se militanti, ukoliko dobiju rat u Siriji, okomili na Libanon. Naglasio je kako ekstremističke salafističke skupine tvore glavni dio opozicije koja se bori protiv sirijskih vlasti.

Po pitanju potencijalnih prijetnji iz Izraela, rekao je kako postoje mnogi problemi, jer se libanonska država uopće aktivno ne priprema na takvu mogućnost. Ističe kako Izrael podiže naselja uz granicu s Libanonom te tamo dovode stanovnike kojima daju i oružje, dok s druge strane libanonska naselja uz granicu zjape prazna, a oružje se pokušava narodu oduzeti. Zbog toga je prozvao pojedine političke struje u zemlji.Nasrallah je govor, zbog sigurnosti, održao putem video veze Dio govora koji se odnosi na aktualnosti oko Sirije i šire: "Po pitanju Sirije, nemojmo gurati glavu u pijesak i ponašati se kao da živimo u Džibutiju – mi živimo odmah uz granicu. Mi (Hezbollah) imamo hrabrosti govoriti i djelovati. Stoga danas govorimo iskreno.. Da vas podsjetim, od početka (sukoba u Siriji) imali smo jasno političko stajalište. Rekli smo kako su zahtjevi za reformama pravični zahtjevi. Rekli smo otvoreno kako sirijska vlada ima pozitivne aspekte, kada je riječ o otporu, ali i neke negativne aspekte. Reforme u Siriji su nužne, a put prema reformama je politički dijalog. Nitko nema pravo ići oružjem na drugog – niti opozicija niti vlast. Znamo što Sirija znači za Libanon, za otpor, za konflikt s Izraelom i cijelu regiju. Od početka, kao politička stranka, radili smo – koristeći naše kontakte u regiji – na tome da se pokrene politički dijalog. Bili smo u kontaktu i s Assadom i s opozicijom.

 Predsjednik Assad pristao je na dijalog, ali opozicija je odbila. Sirijska vlada pristala je na temeljite promjene i reforme, ali opozicija – od prvog dana – odbijala je dijalog. Nadali su se kako će srušiti vlast u svega nekoliko mjeseci. Vjerovali su da zato što imaju potporu SAD-a, Britanije, Francuske, Njemačke, Italije, europskih država i arapskih "naftnih" država i Turske, će postići pobjedu za nekoliko tjedana ili mjeseci. No, krivo su procijenili.  Dvije godine su prošle i postalo je jasno da se formirao jedan blok. Svime upravlja SAD i SAD odlučuju o svemu u ovom bloku. Britanci, Francuzi, Talijani, Nijemci, Arapi, Turci – svi oni rade za Amerikance. Također znamo kako je ovaj blok, ova osovina, poduprijet od strane Izraela. Izrael je američki projekt u regiji. Al-Qaeda se također pridružila ovom bloku, kao i ekstremisti diljem svijeta.

 Nitko nam ne može reći da su deseci hiljada ekstremista "tek tako" došli u Siriju – njihov dolazak je organiziran i plaćen. Svjetski rat se vodi protiv Sirije, kao i diplomatski i financijski rat. Deseci hiljada  stranih boraca nisu smetali tzv. "Prijateljima Sirije" koji su se ponovno sastali pred neki dan u Jordanu. No, ulazak manjeg broja Hezbollah boraca u Siriju se naziva "stranom intervencijom". Da budem iskren, počeli smo se boriti u Siriji pred svega nekoliko mjeseci. U isto vrijeme u kontaktu smo sa svim stranama te poručujemo – Sirija će biti uništena, jedino rješenje je i dalje dijalog. Iskoristili smo sve naše veze sa zemljama i pokretima u regiji. No, nisu nas saslušali… druga strana želi ići do kraja, bez obzira na cijenu, jedini cilj im je srušiti vladu. Ovo je bila tajna do sada, no sirijsko vodstvo predložilo je niz stvari regionalnim vladama, no ovi su sve dobili. Ove regionalne zemlje jednostavno ne mogu podnijeti da sirijska vlada nastavi egzistirati. Čak i ako se sve uništi, njima je jedino bitno da se sruši sirijska vlada.

 Dvije godine su prošle, kakva je danas situacija u Siriji? Imamo opoziciju koja se nalazi izvan zemlje – ne držimo ih sve krivima, neki od njih razmišljaju logički i nisu povezani sa stranim agendama. Imaju pravične zahtjeve i spremni su na pokretanje dijaloga. To je njihovo pravo. No, imamo i drugu sirijsku opoziciju – ova radi za CIA-u i Pentagon. Oni nemaju mogućnosti nikakvog odlučivanja. To je što se tiče opozicije, opozicije izvan zemlje. No da li opozicija ima ikakvog utjecaja na naoružane skupine unutar Sirije? Zapad zna, regija zna, mediji znaju, ja i vi znamo, da su najsnažnije naoružane skupine u Siriji fundamentalisti (Takfiri). Oni su najutjecajniji na terenu u Siriji, a strana opozicija nema nikakvu kontrolu nad njima.I zapadne sile imaju problem sada, kako da vlastitoj javnosti objasne da žele naoružavati takve skupine? Mnoge države sada već strahuju što će se dogoditi kada se ovi fundamentalisti počnu vraćati natrag, jer u Siriji su postali stručnjaci za ubijanje, rezanje ljudi i slično. Narode Arapskog svijeta, u Siriji više ne govorimo o narodnom ustanku gdje se narod buni protiv vlasti. Više se ne radi o borbi za reforme. Bashar al-Assad spreman je na uvođenje reformi. No, ovo je jedna sasvim druga situacija danas u Siriji.

 Reći ću vam koje je naše (Hezbollah) stajalište po pitanju Sirije danas i na temelju tog stajališta mi djelujemo.Smatramo kako ove skupine koje preuzimaju kontrolu u Siriji, ili nad pojedinim sirijskim provincijama, naročito kada je riječ o provincijama koje se nalaze uz Libanon… To je velika opasnost za Libanon. To je velika opasnost za sve Libanonce, ne samo za Hezbollah. Govoriti ću otvoreno i bez zadrške.. Ovo nije opasnost samo za Hezbollah niti je ovo opasnost samo za Šijite. Ovo je opasnost za cijeli Libanon, za libanonski narod, libanonske vlasti, otpor i za suživot u Libanonu.    Imam dokaze za to. Ne optužujem ih bez razloga. Ako bi ove skupine preuzele kontrolu nad prostorima koji se nalaze uz granicu s Libanonom, to bi bila velika opasnost za libanonski narod, bez obzira da li su Kršćani ili Muslimani. A kada spominjem Muslimane, mislim na Sunite, Druze, Šijite i Alawite. Ne spominjem samo Šijite. Sunite spominjem prvo!    Želite li dokaze? Pogledajte Irak. Oni koji se danas bore u Siriji su produžena ruka organizacije koja se naziva "Islamska Država Irak". Pitajte Sunite u Iraku što misle o toj organizaciji. Koliko je sunitskih znanstvenika ubijeno? Koliko je ‘nepodobnih’ vođa sunitskih političkih stranaka ubijeno? Koliko je džamija dignuto u zrak u Anbaru, Faluji, Mosulu, Ninevehu i drugdje? Ovo nisu bile samo šijitske džamije ili kršćanske crkve. Ne. Koliko je plemenskih starješina ubijeno? Koliko smrti?

Ova organizacija se hvali kako su izveli 5,000 do 6,000 samoubilačkih napada u Iraku. Većina ovih napada ciljala su Iračane iz svih sekti, vjera, religija i etničke pripadnosti.  Prije nekoliko dana održani su izbori u Pakistanu. Znate li koji je problem s ekstremistima? Taj što smatraju sve "nevjernicima" zbog i najbanalnijih razloga. Ne samo iz ideoloških ili religijskih uvjerenja, već i političkih. "Tko god sudjeluje na izborima je nevjernik. Njegova krv sada se može uzeti, kao i njegov novac i njegove žene" – to je mentalitet ovih fundamentalista. Pritom im nije bitno tko izlazi na izbore – mogu biti Suniti, Šijiti, Kršćani, njima je svejedno. Oni se ponose ovime. Već dugo ubijaju ljude na izbornim mjestima diljem Iraka. Koliko je ubijeno prošle sedmice  u Pakistanu? Većina ubijenih na izbornim mjestima bili su Suniti. Pakistanski Talibani su ih ubili zato jer tvrde da su nevjernici zato jer su izašli na parlamentarne izbore.  Imam statistike i mogu otvoreno tvrditi kako je ovaj ekstremistički mentalitet u svega 4 države: Iraku, Pakistanu, Afganistanu i Somaliji – ubio daleko više Sunita od bilo koje druge skupine.

Taj mentalitet… tih ekstremista … O libanonski narode, ja sam samo brat koji vam daje savjet, ja sam vaš mali sin. No, podvrgnuti ste eksperimentu. Zašto okrećete glavu? Od ove iste bolesti ekstremizma danas boluje i Tunis. Od ove bolesti danas pati Libija. I ta ista bolest sada se kreće prema Libanonu. Suočeni smo s mentalnim sklopom koji ne prihvaća dijalog. Kakvu budućnost imaju Sirija, Libanon, Palestina s ovakvim skupinama? Razgovarajmo logički, ostavimo sektaštvo po strani. Ovo je stvarna opasnost. Ovome problemu ne prilazimo iz perspektive Sunita i Šijita, kako nas neki osuđuju. Mi vjerujemo kako su svi Muslimani i Kršćani ugroženi od strane ove ekstremističke ideologije koja pužu prema regiji iz raznih dijelova svijeta.Podupiru ih i financiraju Amerikanci jer ovo je zadnji način kojime Amerikanci mogu prakticirati svoju hegemoniju nad regijom. "Nakon par mjeseci sirijski režim će pasti i onda dolazimo k vama u Libanon", to su nam poručivali militanti iz Sirije. Ove prijetnje objavljene su u medijima. To je bilo prije no što smo mi uopće zauzeli političko stajalište prema događanjima u Siriji. Od početka sukoba otimali su libanonske hodočasnike i vršili progon nad Libanoncima koji žive u naseljima oko Qusayra.

Tri stvari ću naglasiti:    Prvo – ako ovi ekstremisti preuzmu kontrolu, budućnost Sirije, Libanona i regije biti će brutalna i bolna. Drugo – borba u Siriji više nije otpor naroda protiv vlasti nego operacija SAD-a u suradnji s regionalnim podanicima. To je također izraelski projekt.Treće – Sirija je kičma otpora. Sirija je ključna za otpor, a otpor ne može sjediti prekrštenih ruku dok im se kičma lomi. Sve je jasno.    Bili bismo glupi da ne djelujemo. Glupa osoba je ona koja promatra zavjeru koja joj se približava bez da išta poduzima. Racionalna osoba je ona koja djeluje na odgovoran način. Dragi braćo i sestre, ako Sirija padne u ruke Amerikanaca, Izraelaca i fundamentalista, tada će pokret otpora biti izoliran… a Izrael će ući u Libanon i nametnuti svoja pravila i uvjete libanonskom narodu. Zapadna Obala i Pojas Gaze biti će izgubljeni. Ako Sirija padne u ruke Amerikanaca, Izraelaca i fundamentalista, narodi regije naći će se u jako mračnom periodu.

 Fundamentalisti su oružana snaga SAD-a i Izraela na teritoriju Sirije. Ovi ekstremisti odrubljuju glave ljudima, otvaraju im prsa, kopaju im grobove, uništavaju povijest… sirijsku povijest koja je stara hiljade godina. U tom periodu različite religije živjele su u miru jedna uz drugu. Džamije, crkve i spomenici gradili su se na istim mjestima. Diverzitet je uvijek postojao u Siriji, čak i za sunitskih vlasti. No ovi ekstremisti uništavaju prošlost, sadašnjost i budućnost.    Uzmite koju god stranu želite, ali Hezbollah nikada neće biti na strani SAD-a ili Izraela ! Ili na strani onih koji otkopavaju tuđe grobove ili ljudima odsijecaju glave, mi na toj strani ne možemo biti ! Hezbollah nikada neće stati na stranu onih koji nas žele ponovno učiniti robljem SAD-a i Izraela u sklopu plana za novi Bliski istok ! Mi smo srušili njihov prethodni projekt, krvlju tisuća naših mučenika. Vi stanite gdje god želite, ali Hezbollah nikada neće stati na drugu stranu fronta!" (Kliker.info-Advance)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku