hamburger-icon

Kliker.info

Vlast miri Izetbegovića i Čovića : ” Dogovorit ćemo se za sat-dva-tri, uvijek će biti nezadovoljnih, ali na kraju svi budu zadovoljni”

Vlast miri Izetbegovića i Čovića : ” Dogovorit ćemo se za sat-dva-tri, uvijek će biti nezadovoljnih, ali na kraju svi budu zadovoljni”

10 Aprila
16:13 2019

Bakir Izetbegović , lider SDA, predvodio je stranačku delegaciju koja se danas susrela sa delegacijom HDZ-a u Mostaru koju je predvodio Dragan Čović. Nakon sastanka, obratili su se medijima i govorili o različitim temama.

“Mislim da ćemo se već iduće sedmice naći u formatu SNSD – HDZ – SDA. Imat ćemo sastanke koje se odnose na podjelu resora u Vijeću ministara. Idemo korak po korak, ostat će neprecizno definisano aktivacije MAP-a. Nadam se da ćemo i tu iznaći rješenje i spriječimo krizu koja dobija svoju fizionomiju”, kazao je Izetbegović.

Kako javlja TV N1 govorilo se i o formiranju vlasti na federalnom nivou.

“Kada je u pitanju federalni nivo, HDZ insistira na tome da se vrlo jasno i precizno definiše rješenje Izbornog zakona koje bi ispoštovalo odluku Ustavnog suda BiH. Ta se stvar mora uraditi, u jednom mahu riješti i pitanje presuda Suda za ljudska prava iz Strazbura koje su već stare deceniju. Ne možemo ih riještii u sedam dana, ali mislim da možemo nagovijestiti rješenje koje će trasirati put”, naveo je Izetbegović.

Kako je kazao, napravljen je jedan iskorak kada je u pitanju državni i federalni nivo.

“Imali smo neobično iskren razgovor o međusobnim odnosima kakav do sada nismo imali. Kazali smo neke stvari i vidimo da tu ima nekih bespotrebnih nesporazuma. O nekim vrućim temama smo danas razgovarali, oživljavanja Herceg Bosne, tećeg entiteta, kanala Herceg Bosne. Zadovoljan sam odgovorima, od HDZ-a sam dobio odgovor da Hrvati ne kane praviti nikakav treći entitet i da ih, kao što kažu, jedino neka loša bošnjačka politika može ponovo pokrenuti u tom smjeru”, naveo je Izetbegović.

O ovoj temi govorio je i Čović.

“Kada je u pitanju treći entitet, ja sam kazao otprilike ovo što je gospodin Izetbegović kazao, treći entitet može napraviti samo neodgovorna politika Bošnjaka prema Hrvatima kao malobrojnijem narodu BiH”, naveo je Čović.

Čović i Izetbegović govorili su potom i o saradnji sa Demokratskom frontom.

“DF nije bila tema s tog aspekta. Mi u dobroj vjeri ulazimo da dogovorimo vlast na razini BiH sa SDA i partnerima; sa SNSD-om i njihovim partnerima. Ko će biti partneri njima – to nas ne interesuje. Za mene ne postoji četvrti partner. Ko će biti u paketima i resorima – nije moja stvar”, poručio je Čović.

Bakir Izetbegović je kazao da nije problem u DF-u i HDZ-u.

“Problem je to što kompletan hrvatski korpus gleda na to kao HDZ. Ima frustracija koju ne možemo gurnuti pod tepih. Imate blok koji predstavlja četvrtinu stanovništva, oni koji ne žele da se svrstaju u ova tri segmenta. To dvoje nije lako uskladiti, ali to je naša stvarnost”, poručio je Izetbegović.

“Dejton je balans etničkog i građanskog. Valja nam naći kombinaciju. Bili smo blizu. Aprilski paket je bio skoro usvojen. Sa sadašnjim iskustvima – mnogi bi ga sada prihvatili. Sazrijevamo, dakle”, kazao je Izetbegović.

Njih dvojica su također razgovarali o resorima na nivou BiH. Čović je kazao da je neodgovorno govoriti o tome bez treće strane.

“Morat ćemo sjesti svi zajedno i dogovoriti mehanizam. Dogovorit ćemo se za sat-dva-tri, uvijek će biti nezadovoljnih, ali na kraju svi budu zadovoljni”, dodao je Čović na ovu temu.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku