hamburger-icon

Kliker.info

Vladmir Putin upozorava : Vojni sukob SAD-a i Rusije niko ne bi preživio

Vladmir Putin upozorava : Vojni sukob SAD-a i Rusije niko ne bi preživio

07 Juna
15:50 2017

Eventualni vojni sukob između Rusije i Sjedinjenih Američkih Država niko na Zemlji ne bi preživio, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin.

“Mislim da niko ne bi preživio takav sukob”, odgovorio je Putin na pitanje američkog režisera Olivera Stonea da li bi Sjedinjene Američke Države dominirale u “vrelom ratu” protiv Rusije.

Putin je dodao da je Sjevernoatlantski pakt u stalnoj potrazi za neprijateljem kako bi opravdao svoje postojanje, prenosi Tanjug.

“Više ne postoji Istočni blok, nema više Sovjetskog saveza. Zašto, dakle, i dalje postoji NATO? Moj utisak je da, kako bi opravdao svoje postojanje, NATO ima potrebu za vanjskim neprijateljem, postoji stalna potraga za neprijateljem, ili nekim aktom provokacije kako bi se neko imenovao za protivnika.”

Savremeni problemi

Međutim, Putin smatra da postoji nada za normalizaciju rusko-američkih odnosa.

“Nada? Nada uvijek postoji. Sve dok nas ne zakopaju”, odgovorio je Putin.

Portal Variety prenio je da su ruski predsjednik i režiser Stone tokom priprema za intervju gledali poznati igrani film režisera Stanleyja Kubricka Doktor Strangelove ili: Kako sam naučio da ne brinem i zavolio bombu, koji govori o hipotetičkom nuklearnom sukobu između SSSR-a i SAD-a.

List Daily Beast je naveo da je predsjednik Rusije rekao da je Kubrick predvidio neke savremene probleme, čak i sa tehničke tačke gledišta, “stvari koje nas nagone da se zamislimo o stvarnim prijetnjama koje postoje”.

“Stvar je u tome da se od tada malo toga promijenilo. Jedina razlika leži u činjenici da savremeni sistemi naoružanja postaju sve sofisticiraniji i složeniji. Međutim, ideja reaktivne primjena oružja i nemogućnost da se takvi sistemi kontroliraju i dalje su istiniti”, smatra Putin, prenose ruski mediji.

‘Tipičan američki poklon’

Nakon što su odgledali film, Stone je ruskom predsjedniku poklonio DVD s filmom, nakon čega je Putin otišao.

Međutim, ispostavilo se da je kutija bila prazna. Kada je to otkrio, ruski lider se vratio i pokazao Stoneu da mu je on dao samo omot diska.

Sam disk s filmom producenti američkog režisera su bili zaboravili staviti u kutiju.

“Tipičan američki poklon!”, prokomentirao je Putin.

(Kliker.info-AJB)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku