hamburger-icon

Kliker.info

Vladimir Vukčević : Oduzimamo imovinu ratnih zločinaca

Vladimir Vukčević : Oduzimamo imovinu ratnih zločinaca

10 Februara
05:13 2010

Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije  nakon višemjesečne istrage otvara dva velika predmeta ratnih zločina, u kojima je ubijeno više od 250 ljudi, kaže Vladimir Vukčević, tužilac za ratne  zločine. – U prvom predmetu riječ je o ratnom zločinu koji je počinjen na četiri lokacije. Imamo saznanja da je grupa   od njih desetak likvidirala oko 200 žrtava. U drugom predmetu sumnja se na više od 20 izvršilaca ubistva oko 50 osoba – objašnjava Vukčević. O tačnim lokacijama, dodaje, ne može trenutno da govori, jer je pretkrivični postupak u toku. – Predmete smo koncipirali tako da prvi put stavljamo akcenat, ne samo na zločine već i na oduzimanje imovine koja je stečena vršenjem ovih krivičnih djela. Riječ je o velikoj pljački, jer je od civilnih žrtava oduziman novac, zlato i druge dragocjenosti – ističe tužilac za ratne zločine. Vukčevi navodi da su osumnjičeni danas izuzetno bogati ljudi, koji žive veoma lagodno u Srbiji. – Osumnjičeni su u Srbiji kupili veliki broj nekretnina, imaju posjede, lokale, kuće, luksuzne vile i automobile… Naš zahtjev za sprovođenje istrage je sačinjen tako da možemo da uđemo u postupak oduzimanja imovine stečene krivičnim djelima ratnih zločina, najprije privremeno, a zatim i u postupak trajnog oduzimanja te imovine. Ovo je novo iskustvo za nas – naglašava Vukčević.

On podsjeća da se ranije nije toliko obraćala pažnja na elemente protivpravnog pribavljanja imovinske koristi, jer nije postojao Zakon o oduzimanju takve imovine. Vukčević navodi da je u skladu sa novim zakonom veoma teško otvoriti ranije predmete i pokrenuti postupak za oduzimanje imovine stečene kriminalom, ali dodaje da će kroz sudske postupke ipak pokušati da zadovolje pravdu i da teret dokazivanja u vezi sa protivpravno stečenom imovinom prebace na osumnjičene. – Pokušaćemo i da u ovim predmetima iskoristimo i nove institute, kao što je priznavanje krivice. Nedavno je zakon usvojio institut Sporazuma o priznavanju krivice, što je novi zakonski izazov za nas, a kao i do sada „specijalci prvi ulaze“ – navodi Vukčević. Tužilac za ratne zločine dodaje da u pojedinim predmetima „postoje jasni dokazi“, ali i da određeni ljudi nisu jednako umiješani u ratne zločine. – Za one čiji stepen eventualne krivice nije nepodnošljiv, mogli bismo da iskoristimo nove zakonske mogućnosti – priznavanje krivice – naglašava Vukčević.

Svakodnevna potraga za Mladićem     Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević kaže da srpske službe bezbjednosti danonoćno rade na lociranju i hapšenju preostalih haških bjegunaca – Ratka Mladića i Gorana Hadžića. „To što javnost ne zna za te akcije, ne znači da ih nema. Potraga je svakodnevna i intenzivna, a bezbjednosne službe rade punim kapacitetom i u odličnoj koordinaciji“, naglašava Vukčević.  (Kliker.info-Danas)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku