hamburger-icon

Kliker.info

Vladimir Putin: Žele podijeliti Ruse i Ukrajince kao što su Jugoslavene

Vladimir Putin: Žele podijeliti Ruse i Ukrajince kao što su Jugoslavene

17 Aprila
16:48 2014

Putin1234Predsjednik Rusije Vladimir Putin danas je u Moskvi izjavio da su Rusi i Ukrajinci isti narod napominjući da zapadne zemlje pokušavaju da ih podijele na dijelove.”Današnja politika zapadnih zemalja se vodi kako bi se podijelili Rusi i Ukrajinci koji su isti narod”, rekao je predsjednik Putin.Također je spomenuo i raspad Jugoslavije kazavši da “neke zemlje isto danas žele uraditi sa Rusijom i Ukrajinom”.
Slanje ruskih trupa nije isključeno

“Pogledajte šta su uradili Jugoslaviji, podijelili su je na dijelove i mislim da to neki žele i nama da urade”, istakao je Putin koji nije isključio slanje ruskih trupa u četvrtak na istok Ukrajine, ali je rekao da se nada da neće morati i da će se kriza moći riješiti diplomatijom.”Podsjećam vas da je Vijeće federacije (gornji dom parlamenta) odobrilo predsjedniku pravo da upotrijebi vojnu silu u Ukrajini – rekao je Putin u televizijskom obraćanju.”Istinski se nadam da neću morati iskoristiti ovo pravo i da ćemo sva pitanja koja nas pritišću riješiti političko-diplomatskim putem”, dodao je.Putin je rekao je danas da odluka Ukrajine da pošalje vojnike na istok zemlje, umjesto da pokuša da otvori dijalog sa ljudima koji govore ruski jezik, predstavlja težak zločin.

Odgovarajući na pitanja građana u direktnom televizijskom prenosu, rekao da su razgovori u Ženevi o ukrajinskoj krizi “veoma značajni” i apelovao na vlasti u Kijevu da pregovaraju sa zajednicama ljudi koji govore ruski jezik na istoku Ukrajine.Putin je odbacio kao “koještarije” tvrdnje da su ruske snage raspoređene na istoku Ukrajine. On je rekao da se na istoku Ukrajine ne nalazi nijedna ruska vojna jedinica, niti instruktor.”Rusija želi da izgradi konstruktivne odnose sa Ukrajinom i sa Zapadom i nema namjeru da prijeti svojim partnerima”, rekao je Putin i dodao da je siguran da Rusija i Ukrajina mogu da postignu kompromis poslije pripajanja Krima Ruskoj Federaciji, jer, kao susjedi, imaju mnogo zajedničkih interesa.

Jedni bez drugih ne možemo
“Siguran sam da će doći do uzajamnog razumijevanja sa Ukrajinom. Mi ne možemo jedni bez drugih”, rekao je ruski predsjednik.On je dodao da će Rusija ubrzati proces prelaska bankarskog sistema Krima na rublju i da će biti potrebno oko mjesec dana za formiranje bankarske mreže i otvaranje neophodnih računa.Predsjedniku Rusije upućeno je oko dva miliona pitanja, a u centru pažnje su Krim, Ukrajina kao i domaća društvena pitanja, rekao je ranije Putinov portparol Dmitrij Peskov.Ovo će biti dvanaesti put da Putin preko televizije odgovara na pitanja ruskih građana. Prošle godine Putin je govorio četiri sata i 48 minuta. (Kliker.info-agencije)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku