hamburger-icon

Kliker.info

Vladimir Putin: Snowden se nalazi u tranzitnoj zoni moskovskog aerodroma i neće biti izručen Americi

Vladimir Putin: Snowden se nalazi u tranzitnoj zoni moskovskog aerodroma i neće biti izručen Americi

25 Juna
17:30 2013

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je kako se američki zviľdač Edward Snowden i dalje nalazi u tranzit zoni moskovske zračne luke Šeremetjevo. Putin je istaknuo kako su sve optuľbe o povezanosti Rusije sa Snowdenom "besmislice i smeće".  "Istina je da je Snowden stigao u Moskvu te smo zbog toga bili iznenađeni. Stigao je kao tranzitni putnik te zbog toga nije trebao rusku vizu ili bilo kakve druge dokumente. Kao tranzitni putnik slobodan je kupiti kartu i otputovati gdje god poľeli", istaknuo je ruski predsjednik te nadodao kako Snowden "nije prešao rusku granicu".

 Također je naglasio kako ne postoji ugovor o izručenju između SAD-a i Rusije zbog čega nije moguće izručiti Snowdena SAD-u. "Moľemo izručiti samo strane drľavljane onim drľavama s kojima imamo potpisane vaľeće međunarodne dogovore o izručenju. Snowden nije počinio nikakav zločin na teritoriju Rusije. Ruske obavještajne sluľbe nisu nikada radile niti rade s bivšim zaposlenikom NSA-a. Snowden je slobodan čovjek. Što prije odabere konačnu destinaciju to bolje za njega i Rusiju. Nadam se kako ovo neće utjecati na kordijalnu narav naših odnosa sa SAD-om te se nadam kako će naši partneri ovo razumjeti", rekao je Vladimir Putin. Putin je usporedio Snowdena s Julianom Assangeom koji se već preko godine dana nalazi u ekvadorskoj ambasadi u Londonu. "Baš kao i Snowden, Assange se smatra advokatom za ljudska prava i bori se za slobodu informacija. Zapitajte se: da li bi takvi ljudi trebali biti izručeni kako bi kasnije bili zatvoreni?", poručio je Putin.

Osvrt na Putinov komentar i aktualnosti slučaja Snowden

Ruski predsjednik do sada nije komentirao aktualnu sagu oko Snowdenovog bijega pred američkim progonom. Danas je potvrdio informacije kako se Snowden ipak još uvijek nalazi u Moskvi. Putin je ovaj slučaj prokomentirao na njemu specifičan način, Washingtonu se daje do znanja da će njihovi zahtjevi biti odbijeni te kako ne moraju očekivati potporu Moskve u ovom slučaju. U isto vrijeme američku administraciju naziva "partnerima", dok ističe kako su njihove kritike zapravo "besmislice i smeće". Slučaj Snowden jedan je od najvećih udaraca američkoj vanjskoj politici zadnjih godina, mogli bi se čak reći da se radi i o većem udarcu no što je bio slučaj WikiLeaks jer je pritom američka administracija ipak ulovila glavnog zviľdača, Bradleya Manninga, dok je Assangeova sudbina i dalje neizvjesna. Edward Snowden je, baš kako to kaľe ruski predsjednik, slobodan čovjek i svaki trenutak dok bude slobodan čovjek Obamaina administracija gubi ovu "partiju", ako se to moľe tako nazvati u kontekstu geopolitičkih odnosa. Povrh toga, ne znaju koje još dokumente Snowden drľi "u dľepu" i kada će ih objaviti.

 Za očekivati je još veće tenzije na relaciji Washington – Moskva, ali i na relaciji Washington – Peking. No, također je za očekivati kako Kina u ovom slučaju neće mirno sjediti i trpiti američke kritike i provokacije, jer imaju veliki adut – dokumente koji potvrđuju kako ih SAD sustavno špijunira i krade im podatke. Washington je taj koji se treba pripremiti na kineske kritike koje su upravo počele stizati. Iz Hong Konga već traľe od SAD-a da "objasne" s kojim pravom su masovno špijunirali njihove računalne mreľe i telekom operatere. To pitanje ne bi trebale postavljati samo kineske vlasti i vlasti u Hong Kong, već doslovno sve vlade svijeta, jer Snowden je globalnoj javnosti otkrio ono za što se vjerovalo da pripada u domenu "teorija zavjera" — cijelu planetu, sve drľave i vlade, nadzire gigantski američki špijunski sustav, uz suglasnost obje američke dominantne stranke i u suradnji s vodećim korporacijama (vidi: Zviľdač Edward Snowden otkrio tajne dokumente – SAD zajedno s korporacijama putem programa PRISM nadzire svaki korak na internetu).(Kliker.info-Advance)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku