hamburger-icon

Kliker.info

Vlada KS prihvatila prijedlog Nezavisnog odbora : Smijenjen policijski komesar Vahid Ćosić

Vlada KS prihvatila prijedlog Nezavisnog odbora : Smijenjen policijski komesar Vahid Ćosić

18 Novembra
23:25 2016

Minutom šutnje i učenjem Fatihe za tragično stradale studentice Selmu Agić i Editu Malkoč počela je hitna sjednica Skupštine Kantona Sarajevo (KS) posvećena sigurnosnoj situaciji u ovom kantonu. ( Samir Yordamoviç - Anadolu Agency )

Vlada Kantona Sarajevo prihvatila je prijedlog Nezavisnog odbora za smjenu komesara Vahida Ćosića, potvrdio je premijer KS-a Elmedin Konaković.

Nezavisni odbor je, na vlastitu inicijativu, 12. oktobra poduzeo aktivnosti na prikupljanju dodatnih informacija i dokaza u cilju utvrđivanja eventualne odgovornosti policijskog komesara Ministarstva unutrašnjih poslova te su u tom smislu prikupljene informacije od Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, Državne agencije za istrage i zaštitu i Granične policije Bosne i Hercegovine.

Izvršenom analizom prikupljene dokumentacije, kao i na osnovu informacija sa sjednica Nezavisnog odbora, utvrđeno je da Ćosić nije provodio mjere nadzora nad Upravom policije, niti primjenom policijskih ovlasti.

Plata umanjena za 30 posto

Od subote, 19. novembra, funkciju komesara će, kao vršilac dužnosti, obavljati Mevludin Halilović, načelnik Sektora uniformirane policije MUP-a KS-a.

Ranije je advokat Dragan Međović podnio ostavku na mjesto člana Nezavisnog odbora za izbor i reviziju policijskog komesara.

Ministar unutrašnjih poslova KS-a Vedran Mulabdić je podnio inicijativu za smjenu policijskog komesara 21. oktobra, nakon što je Vlada KS-a održala vanrednu sjednicu o sigurnosnoj situaciji na području KS-a.

Nezavisni odbor za izbor i reviziju policijskog komesara ranije je donio odluku prema kojoj se Ćosić kažnjava smanjenjem osnovice plate za 30 posto za šest mjeseci.

Protiv Ćosića je ranije pokrenut disciplinski postupak zbog davanja netačnih podataka te prikrivanja činjenica o načinu izvršenja službenih zadataka u “slučaju Dženan Memić”, na osnovu zaključka Komisije za sigurnost KS-a.

Ranije odbijen prijedlog za smjenu

Tada je predsjedavajući Nezavisnog odbora Dragan Međović kazao kako je Odbor utvrdio da je u jednom dijelu prve tačke komesar počinio prekršaj, zbog čega je kažnjen.

Komesar Ćosić je na na ovo rješenje imao pravo žalbe.

Nezavisni odbor odbio je 2. novembra, jednoglasnom odlukom, prijedlog za smjenu Ćosića, jer smatra da nisu ispunjeni uvjeti za smjenu komesara i da prijedlog nije u skladu s Članom 50. Zakona o unutrašnjim poslovima KS-a.

(Kliker.info-Aljazeera)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku