hamburger-icon

Kliker.info

Vlada FBiH usvojila odluku o povoljnijim uvjetima za penziju pripadnika bivše Vojske FBiH

Vlada FBiH usvojila odluku o povoljnijim uvjetima za penziju pripadnika bivše Vojske FBiH

17 Novembra
01:38 2006


Kako je saopćio Ured za informiranje Vlade Federacije BiH, prema članu 1. Uredbe, ovo pravo imaju pripadnici prijašnje Vojske Federacije BiH, koji su u vrijeme prekida vojne službe imali 40 godina života i 20 godina penzijskog staža, zatim aktivni pripadnici Oružanih snaga (OS) BiH koji imaju priznanja ili odlikovanja prve grupe, aktivni pripadnici OS BiH koji su ratni vojni invalidi (RVI), aktivni pripadnici OS BiH koji su od nadležnog organa svrstani u drugu kategoriju ograničene radne sposobnosti, aktivni pripadnici OS BiH ženskog spola, te generali i brigadiri i ratni zapovjednici koji su tu dužnost na čelu bataljona ili više formacije obavljali najmanje 12 mjeseci.
Osobe iz 1. člana stiču pravo na starosnu penziju ako imaju najmanje 40 godina života i 20 godina staža, od čega tri godine posebnog staža u dvostrukom trajanju, zaključno s 31. decembrom 2006. godine.  Od ovog ograničenja su izuzeti dobitnici priznanja ili odlikovanja prve grupe, generali i RVI, koji pravo na penziju mogu ostvariti bez obzira na godine života i staža.  Prava po ovoj uredbi ne mogu ostvariti lica koja su samovoljno napustila oružane snage Federacije BiH ili su dobili otpremninu ili su koristili druge pogodnosti, osim onih koji su dobili donaciju manju od 6.000 KM.


(Onasa)

Zajedno protestovali "Zlatni ljiljani" i bojovnici HVO-a

Nosioci najviših vojnih priznanja Armije BiH «Zlatni ljiljan» i najviših vojnih priznanja Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) okupili su se jučer u znak protesta ispred Vlade Federacije BiH u Mostaru.  Oni su tokom protesta insistirali da  Vlada Federacije na jučer održanoj sjednici u Mostaru raspravlja i usvoji Uredbu kojim bi se za nosioce najviših priznanja osiguralo penzionisanje pod povoljnijim uslovima. Uredbu je predložila vladina nadležna komisija, a Vlada o njoj nije raspravljala na sjednici održanoj prije dva dana.   Prosvjednici su se razišli nakon što su poslije sat i pol čekanja dobili obećanja da će Uredba biti usvojena.

(Kliker.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku