hamburger-icon

Kliker.info

Vlada FBiH nikome neće dati jeftinu struju, pa ni “Aluminiju”!

Vlada FBiH nikome neće dati jeftinu struju, pa ni “Aluminiju”!

22 Maja
22:52 2008

Federalni premijer Nedžad Branković kazao je na jučerašnjem «aktuelnom satu» nakon sjednice u Mostaru da Vlada Federacije BiH neće  dati nikome jeftinu električnu energiju, pa ni mostarskom «Aluminiju», a čiju razliku sa stvarnim cijenama struje na tržištu bi snosili građani  Federacije BiH. Branković je rekao da će Vlada F BiH raditi po zakonima i procedurama i da Vlada F BiH ne može dati nekome jeftinu struju i da hoće, jer cijenu struje regulira FERK.  On je najavio da će u narednih sedma do 15 dana vlada dobiti finalni izvještaj Komisije za privatizaciju 88 posto kapitala «Aluminija», a koji, između ostalog, sadržati i zahtjev prvorangiranog ponuđača za privatizaciju «Glenkor-Feal-Dalekovodi» za povlaštenu cijenu struje. Na jučerašnjoj sjednici je razmatran zahtjev «Aluminija» za novih 40 megavata električne energije. Vlada je zadužila resorno ministarstvo, da sa javnim elektroprivredama i FERK-om nađe rješenje za snabdijevanje ove kompanije strujom. Govoreći o elektro-energetskom sektoru u Federaciji BiH, te ranijim dogovaranjima određenih stranaka u vezi s tom problematikom, Branković je u Mostaru poručio da će jedine mjerodavne odluke donositi Parlament FBiH. Komentirajući dileme u javnosti da će država potpuno izgubiti kontrolu nad BH Telkomom i HT Mostar  nakon najavljene njihove privatizacije,  premijer Branković je to odlučno demantirao. –  Sa udjelom od 25 posto kapitala plus 1  «zlatna dionica», koje će Vlada FBiH nakon privatizacije telekoma,  država će imati kontrolu nad onim odlukama koje su u interesu države. Javni interes  je  da većinski vlasnik ima odgovornost i ulaže i u područja  koja nisu profitabilna, javni interes je u odlukama o strateškim ulaganjima, u investiranju, odlukama od raspodjeli dobiti. Sve ćemo to moći kontrolirati. Imat ćemo kontrolu nad svim kapitalnim odlukama – rekao je Branković. Na pitanje novinara kako će se Vlada F BiH suprotstaviti valu poskupljenja Branković je rekao da Vlada F BiH sama ne može štititi građane.  – U ovoj državi ima 13 vlada i svih 13 vlada moraju istovremeno djelovati. Realno građani mogu biti zaštićeni od udara poskupljenja samo ako svih 13 vlada bude imalo zajednički program, i da na čelu tog programa bude Vijeće ministara BiH – rekao je Branković, dodajući  da je ministar trgovine Desnica Radivojević zadužen da do naredne sjednice predloži mjere koji će  Vlada F BiH djelovati u okviru svojih nadležnosti.

(avaz/kliker.info)

Sredstva za stambeno zbrinjavanje RVI i boraca 

Vlada F BiH  je na jučerašnjoj sjendici utvrdila prijedlog Zakona o zaštiti prava pripadnika nacionalnih manjina u FBiH. Vlada F BiH je donijela je više financijskih odluka.  Tako je za Fondaciju za stambeno zbrinjavanje RVI i boračke populaciju izdvojeno 834.200 KM, za pomoć «Agrokomercu 200 hiljada KM, za uvođenje u prava neratnih invalida odobreno je   1, 5 KM…  Vlada F BiH  je na jučerašnjoj sjendici utvrdila prijedlog Zakona o zaštiti prava pripadnika nacionalnih manjina u FBiH.

Vlada F BiH traži avion 

Premiejr Branković je kazao da Vlada F BiH traži partnera za dokapitalizaciju BH. Arilensa i to na način što bi eventualni partner osigurao avion od 120 do 140 mjesta koji bi pokrio  destinacije za koje je ova avio-kompanija potpisala sporazume, te bile otvorene nove linije. Federalno ministarstvo prometa  javni poziv za dostavljanje obavezujućih  ponude prema strateškim partnerima, a o tome ko će biti strateški partner bit će odlučeno nakon što se razmotre sve ponude. Nakon toga će biti poznato koliko će strateški partner dobiti kapitala u BH. Airlansu. 

 

 

 

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku