hamburger-icon

Kliker.info

Vlada FBiH dala saglasnost: Hidrogradnja ide u stečaj

Vlada FBiH dala saglasnost: Hidrogradnja ide u stečaj

29 Aprila
16:02 2016

vlada7Vlada FBiH prihvatila je informaciju Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije o stanju u „Hidrogradnji” d.d. Sarajevo i pokretanju stečajnog postupka i podržala aktivnosti v.d. direktora ovog privrednog društva na podnesenom prijedlogu za otvaranje stečajnog postupka.

Vlada je zadužila Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije da Federalnom ministarstvu finansija podnese zahtjev za dodjelu sredstava iz tekuće rezerve za isplatu sredstava u iznosu koji će biti naznačen u odluci stečajog suca za predujam (avans) za finansiranje prethodnog postupka.

Federalno ministarstvo finansija je zaduženo da, nakon dobijanja zahtjeva, pripremi i za prvu narednu sjednicu Vlade FBiH dostavi na razmatranje i usvajanje Prijedlog odluke o odobravanju ovog izdvajanja.

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije će, nakon što mu budu prebačena, sredstva uplatiti na račun nadležnog suda.

U strukturi vlasništva „Hidrogradnje“ Vlada Federacije BiH učestvuje sa 67, a ostali dioničari s 33 posto. Vlada FBiH, kao i Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije, kao resorno, u više navrata su 2015. i 2016. godine s menadžmentom, sindikatom i zaposlenim u ovom društvu održavali sastanke i pripremali informacije s prijedlogom zaključaka, u cilju stabilizacije „Hidrogradnje“.

Zbog kompleksnosti situacije u kojoj se nalazi ovo privredno društvo, nije bilo moguće realizirati pojedine ranije zaključke Federalne vlade, kao što je osiguranje kratkoročnog kredita od 1,2 miliona KM kod Razvojne banke Federacije BiH.

(Kliker.info-Vijesti)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku