hamburger-icon

Kliker.info

Vlada Azerbejdžana donator : Za obnovu kuće Branka Ćopića 80.000 KM

Vlada Azerbejdžana donator : Za obnovu kuće Branka Ćopića 80.000 KM

11 Juna
06:43 2015

hasani771Vlada Azerbejdžana odobrila je 80.000 konvertibilnih maraka za obnovu kuće Branka Ćopića u njegovom rodnom mjestu Hašani u opštini Krupa na Uni, potvrdio je Dušan Ilić, direktor Fondacije “Bašta sljezove boje”.

On ističe da je akcija realizovana na inicijativu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića i ambasadora Azerbejdžana u BiH Eldara Humbata Oglua Hasanova.

“O samoj realizaciji, kada sredstva budu uplaćena, razmišljaćemo kako da najbolje to iskoristimo, a najvjerovatnije da ćemo osnovati javno preduzeće ‘Bašta sljezove boje’ da bi što više novca bilo iskorišteno za sanaciju i obnovu kuće”, ističe Ilić.

Uz kuću koju treba obnoviti, treba srediti i dvorište, prilaze, a i mnogo toga još ako sredstva budu dozvoljavala.

“Trudićemo se da opravdamo ukazano povjerenje i veoma smo zahvalni gospodinu Ivaniću i Vladi i narodu Azerbejdžana, koji su nam izašli u susret”, navodi Ilić.

“Orlovi rano lete”, “Gluvi barut”, “Magareće godine”, “Bašta sljezove boje” – ovo su samo neke od knjiga Branka Ćopića uz koje su odrastale generacije čitalaca na području bivše SFRJ. Tvorac Nikoletine Bursaća živio je i školovao se u Banjaluci, Sarajevu i Karlovcu, gdje je pohađao učiteljsku školu, a filozofski fakultet završio je u Beogradu, gdje je i živio do svoje smrti.

“Sve ovo dovoljni su razlozi da se obnovi u njegovom rodnom mjestu priključe i Vlada Republike Srpske, Vlada Republike Srbije pa onda i svi ostali”, poručuje Ilić te dodaje da mi moramo sačuvati taj narod tamo u Hašanima, koji nam je dao Ćopića.

Prije nekoliko dana u Beogradu je postavljen i dvodimenzionalni spomenik posvećen stogodišnjici rođenja Branka Ćopića, djelo Dušana Petričića, a postavljen je na uglu Fruškogorske ulice i Kosančićevog venca.

(Kliker.info-NN)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku