hamburger-icon

Kliker.info

“Vježba Brzi odgovor 21 provjera reakcije na potencijalnu agresiju u Evropi” : Stotine američkih vojnika na vojnoj vježbi na Manjači

“Vježba Brzi odgovor 21 provjera reakcije na potencijalnu agresiju u Evropi” : Stotine američkih vojnika na vojnoj vježbi na Manjači

10 Maja
14:32 2021

Ministar obrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić potvrdio je u ponedjeljak kako će u ovoj zemlji u drugoj polovici maja biti održana vježba na kojoj će, uz vojnike iz Bosne i Hercegovine, sudjelovati i oko 700 pripadnika vojske Sjedinjenih Američkih Država.

Vježbu “Brzi odgovor 21”, kojom rukovodi zapovjedništvo američke vojske za Evropu i Afriku (USUCOM), dio je velikih vojnih manevara koji se ove godine odvijaju na cijelom Starom kontinentu, s ciljem uvježbavanja odbrane Evrope, odnosno odvraćanja od moguće agresije, prenosi Hina.

U tim vježbama, koje nose zajednički naziv “Branitelj Evrope 21”, planirano je sudjelovanje 28.000 vojnika iz 26 država koje su članice NATO-a, ali i onih koje su izvan tog saveza, poput Bosne i Hercegovine.

“Vježba će pokazati spremnost SAD-a da u neposrednoj reakciji u Evropu pošalju snage jačine divizije kao sredstvo odvraćanja agresora ili kao odgovor na agresiju”, kazao je Podžić.

Vježbu odobrio i Milorad Dodik

Regionalni dio te vježbe odvijat će se na vojnim poligonima, uključujući one u Hrvatskoj, a u Bosni i Hercegovini na poligonima Manjača, Glamoč te na aerodromu Dubrave kod Tuzle.

Sa bosanskohercegovačke strane u vježbi će sudjelovati oko 500 vojnika iz sastava bataljona lake pješadije.

Vježbu je odobrilo Predsjedništvo Bosne i Hercegovine 2020. godine, a na to je pristao i sadašnji predsjedavajući državnog vrha Milorad Dodik, unatoč prijetnjama koje je iznosio kao predsjednik bh. entiteta Republika Srpska da to nikada neće dopustiti.

Dodik je i gorljivi protivnik približavanja Bosne i Hercegovine članstvu u NATO-u, iako je taj cilj definiran vanjskopolitičkom strategijom, ali i Zakonom o obrani Bosne i Hercegovine.

Glavnina američkih vojnika u Bosnu i Hercegovinu stiže 14. maja, a vježba počinje tri dana kasnije i trajat će do 2. juna.

(Kliker.info-AJB)

Podijeli

2 0 komentara

 1. puka 59 - ČESTITKE SA MAKLJENA
  puka 59 - ČESTITKE SA MAKLJENA 12 Maja, 18:17

  VETERANI 317 SBBR ZENICE PODRŠKA ZA VIJEŽBU TE VOLILI BI PRISUSTVOVATI NA MANJAČI. POZDRAV DOMOVINI DO BRZOG ODGOVORA.

  Odgovori
 2. mehmet
  mehmet 15 Maja, 17:58

  dzaba privatna vojska Klintonu I pedofilima , citav narod sveta se pobunio protv vas belosvetskih jebivetara i kriminalaca , NATo je propala lopovska kriminalna institucija koja ce ocajnicki pokusati da odbrani svoje kriminalni plen i pedofilsko udruzenje ali dzaba vam celi svet ce se udruziti protiv NATO kriminalaca , NATO pedofilski generali ce zavrsiti i platiti za svoje zlocine kao sto su presudili nevinim ljudima Sadamu i Gadafiju.

  Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku