hamburger-icon

Kliker.info

Vjetropark Podveležje : KfW odobrio 65 miliona eura kredita Elektroprivredi BiH

Vjetropark Podveležje : KfW odobrio 65 miliona eura kredita Elektroprivredi BiH

20 Decembra
05:25 2013
Njemačka razvojna banka (Kreditanstalt für Wiederaufbau – KfW ) odobrila je JP Elektroprivreda BiH kredit za finansiranje izgradnje Vjetroparka Podveležje, u iznosu od 65 miliona eura unutar okvira razvojne saradnje između SR Njemačke i BiH.Rok otplate kredita je 15 godina, uključujući i 3 godine grace perioda. Ukupni troškovi izgradnje Vjetroparka Podveležje procjenjeni su na 71,80 miliona eura. Uz kredit KfW-a, izgradnja će biti finansirana i sa 6,8 miliona eura vlastitih sredstva JP Elektroprivreda BiH.

Kredit je zaključen između KfW-a i Bosne i Hercegovine koju predstavlja Ministarstvo finansija i trezora, te Federacije BiH koju predstavlja Ministarstvo finansija FBiH i JP Elektroprivreda BiH, kao krajnjeg korisnika.U skladu sa Zakonom o postupku zaključivanja i izvršavanja međunarodnih ugovora, Ugovor o kreditu su odobrili Parlament Federacije BiH, Predsjedništvo BiH, a ratifikovaće ga i Parlamentarna skupština.S ciljem intenziviranja projekta, Vlada SR Njemačke je putem KfW-a u prethodnom periodu JP Elektroprivreda BiH odobrila i grant sredstva za izradu Studije nultog stanja ptica i šišmiša za područje projektne lokacije Vjetroparka Podveležje.

Izgradnja Vjetroparka Podveležje sa 16 vjetroagregata ukupne snage do 48 MW i mogućom godišnjom proizvodnjom električne energije do 100 GWh, planirana je na platou Podveležja na mikrolokacijama Mali Grad i Svetigora, na oko 760 metara nadmorske visine.Za ovaj projekt JP Elektroprivreda BiH je dobila koncesiju na 30 godina. Vjetropark Podveležje prepoznat je kao jedan od projekata koji daju potporu očuvanju životne sredine i energetskoj efikasnosti i među strateškim je ciljevima JP Elektroprivreda BiH, saopćeno je iz ovog preduzeća. (Kliker.info-Seebiz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku