hamburger-icon

Kliker.info

Vješta organizacijska struktura : Google ʽsklonioʼ milijarde eura na Bermude

Vješta organizacijska struktura : Google ʽsklonioʼ milijarde eura na Bermude

19 Februara
16:34 2016

alphabetKompanija Google je 2014. godine premjestila 10,7 milijardi eura preko Holandije na Bermude, zahvaljujući organizacijskoj strukturi koja joj omogućava da ne plaća porez na prihode u inostranstvu.

Detalji o računima kompanije Google Holland Holding BV, koji su objavljeni u četvrtak, pokazuju da je ova firma prebacila gotovo čitav prihod u kompaniju Google Ireland Holding, koja je registrirana u Irskoj, ali se nalazi na Bermudskim otocima, prenose agencije.

Ova strategija omogućava Googleu, koji je sada dio kompanije Alphabet, da izbjegne plaćanje poreza na prihod u SAD-u ili Evropi.

Zarada na evropskom tržištu predstavlja najveći dio Googleovog profita u inostranstvu.

Glasnogovornik američkog tehnološkog giganta rekao je da kompanija poštuje poreske zakone u svim državama u kojima posluje.

Izbjegavanje plaćanja poreza

Desetogodišnji aranžman omogućava Alphabetu da plaća porez po stopi od samo šest posto na prihod ostvaren izvan SAD-a, što je tek četvrtina prosječnog poreza na prihode u stranim zemljama.

Bermudski otoci ne naplaćuju kompanijama nikakav porez.

Izbjegavanje plaćanja poreza velikih korporacija postalo je jedno od najvažnijih političkih pitanja u Evropi u posljednjih nekoliko godina, a Google je izložen posebnom pritisku zbog malog poreza koji plaća na profit ostvaren na ovom kontinentu.

Google je postigao dogovor s britanskim vlastima o plaćanju poreza na zaradu od blizu 200 miliona funti za period od 2005. do 2015. godine, iako je za to vrijeme u Velikoj Britaniji zaradio 24 milijarde funti.

(Kliker.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku