hamburger-icon

Kliker.info

Vjerovali ili ne : Droga iz Hercegovine u Hrvatsku se unosi na – magarećim leđima!

Vjerovali ili ne : Droga iz Hercegovine u Hrvatsku se unosi na – magarećim leđima!

07 Septembra
12:38 2010

Sarajevo, Čapljina i Mostar sjedišta su preprodavača heroina, u Posušje i Grude se ide po kokain, a za marihuanu se treba uputiti u Stolac, Zvornik i Grude. Svi šefovi narkoklanova koji su opskrbljivali drogom područje od Dubrovnika do Splita, upravo su na navedenim područjima, često i osobno, nabavljali ilegalne supstancije. Kada bi se na temelju njihovih ruta radila narkokarta opskrbljivača iz BiH, lako bi bilo uočiti kako je upravo istočna Hercegovina njihovo područje.- Heroin je i dalje problem, no on je barem što se tiče grada Splita, doživio svoj vrhunac. Po gradu se više teško mogu vidjeti narkomani koji bauljaju ulicama, dileri koji prodaju drogu. To je zato jer smo to uspjeli “počistiti”, a s druge strane, danas su svi oni mobilni, imaju automobile, skutere i ne zadržavaju se previše na jednome mjestu. U Splitu je, što se tiče raširenosti i dostupnosti droge, trenutačno definitivno broj jedan marihuana. Prije 10, 15 godina, puno je, što se tiče “trave”, egzistirala naša proizvodnja, posebice u onom pograničnom području s Bosnom.

Oni su tada dolazili kod nas kupovati, a sada je situacija obrnuta. Dakle, marihuana koja se “troši” u Splitu je uglavnom uvoz iz BiH – govori nam jedan od iskusnih splitskih inspektora za narkotike, koji je, pak, radi svoje sigurnosti želio ostati anoniman. Kaže kako joj je cijena drastično porasla, i to u prvom redu zbog sve učestalijih policijskih zapljena. Prije se, kaže, za 50 kuna moglo dobiti pet grama, a sad je gram 30 do 50 kuna.- Procjene su da je kokain u zadnjih pet godina puno više eksponiran nego prije, ne samo među jet-setom nego i među mladima koji izlaze vani. Kod nas nema flasha, cracka i tih nekih novih droga. Uglavnom radimo tako da pratimo rad nekih skupina za koje imamo informacija da se bave dilanjem, a ova tzv. ulična redukcija, odnosno zapljena na ulici, također se provodi, ali to nam nije prioritet – pojašnjava naš sugovornik.

Razbio ih USKOK

Na činjenicu da na splitskim ulicama više nema “vidljivih” narkomana i dilera, zasigurno je utjecao i razvoj tehnologije. Naime, osim što su postali mobilniji, dileri su promijenili i način poslovanja. Sad se trgovina uglavnom obavlja po stanovima koji se unajmljuju u novogradnjama koje imaju garaže, i to na kraće razdoblje, najčešće nekoliko mjeseci. To traje dok ih susjedi ne “prokuže”, odnosno dok ne procijene da su postali uočljivi, a tad mijenjaju lokacije.Što se tiče marihuane, ona se iz susjedne BiH prenosi preko granice na najrazličitije načine. Naravno, najčešće se to pokušava prošvercati u paketima skrivenim u automobilima preko manjih graničnih prijelaza, no kako nam je kazao jedan granični policajac, često krijumčari imaju i neobičnije načine. 

– Znali smo uočiti i životinje, konkretno magarce, koje recimo u BiH natovare s plastičnim bocama, a usput stave i nešto marihuane, ne previše, možda koji kilogram, da ne bude prevelika šteta ako “padne”.Onda puste magarca koji je već naučen da ide neprohodnim planinskim putovima preko granice, a onda ga oni s druge strane dočekaju i preuzmu paket – kazao je “graničar”. Domaćim dilerima je u posljednjih nekoliko godina na kraj stao splitski USKOK zajedno s policijom te sad čekaju rasplet svojih kaznenih postupaka na sudu, ali distributeri iz Bosne ostali su nepoznati javnosti osim po čuvenju.U svim optužnicama uglavnom su navedeni tek svojim nadimcima, navodnim prvim imenima ili tek po osobnom opisu. Primjerice, što se tiče dilerskih grupa iz Splita, Mostar je bio mjesto kupoprodaje heroina za dilersku grupu Ivanke Buntić iz Splita, koja je u biznis uključila i dvoje svoje djece.

Ona je heroin nabavljala od Danijela Prce iz Mostara, koji nije uhićen ni do danas. Osim heroina, njezina je grupa trgovala i marihuanom koja je dolazila preko Tomislava Jurčića iz Gruda, koji je predavao “travu” na makarskom području, a uhićen je kada i ostali.Marihuana je na splitsko područje dolazila i preko Šćepe Boškovića iz Stoca koji je uhićen zajedno s ostalim sudionicima s našeg područja. U BiH je “maru” nabavljao i Josip Bodrožić, kickboxer iz Kaštel Gomilice, s kojim je uhićen i Dragan Stojić iz Zvornika, koji je osim lakše droge dovozio i kokain. Obojica su najprije pritvorena te su u međuvremenu uz jamstvo puštena da se brane sa slobode. (Kliker.info-Slobodna Dalmacija)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku