hamburger-icon

Kliker.info

Vjerovali ili ne : Desanka Maksimović izbačena iz školskog programa jer se ne uklapa u “okvir epohe”

Vjerovali ili ne : Desanka Maksimović izbačena iz školskog programa jer se ne uklapa u “okvir epohe”

06 Juna
16:17 2020

Čuvena srbijanska pjesnikinja Desanka Maksimović isključena je iz školskog programa trećeg i četvrtog razreda gimnazije u Srbiji, jer je nadležna komisija smatrala da se ne uklapa u “okvir epohe”, pišu beogradske “Večernje novosti”.

Komisija Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja odlučila je da iz trećeg razreda isključi izbor iz poezije Desanke Maksimović, a iz četvrtog čuvenu zbirku velike pjesnikinje “Tražim pomilovanje”.

Članovi Komisije naveli su da su dugo razgovarali o najzrelijoj zbirci poezije “Tražim pomilovanje” i zaključili da se “vanvremenost Desanke Maksimović ne uklapa u poetičke okvire epohe te da postoji bojazan da bi i učenici pogriješili u vrednovanju njene poezije, umanjujući njen značaj”.

Razmatrajući zahtjev Zadužbine, Komisija Zavoda predložila je da se zbirka “Tražim pomilovanje” nađe u programu za prvi razred gimnazije, uz zaključak da bi “na ovaj način našla svoje pravo mjesto kao odjek književne epohe srednjeg vijeka”.

Upravnica Desankine zadužbine Svetlana Šeatović navela je da obrazloženje Zavoda da je “Tražim pomilovanje” vanvremensko i da je “odjek epohe srednjeg vijeka” predstavlja poništavanje dugotrajnog rada naučnika koji su tumačili djelo ove pjesnikinje i dokazali modernost i univerzalnu vrijednost njene poezije.

“Nažalost, na djelu je pisanje neke nove književne istorije, oslonjene na nove vrijednosti, gazeći pjesnikinju duha, epohe i naroda. Tražimo pomilovanje za Desanku Maksimović”, rekla je Šeatović.

Pjesnikinja Tanja Kragujević, član Upravnog odbora Zadužbine, ali i laureat nagrade koja nosi Desankino ime, kaže da članovi Upravnog odbora neće odustati od pokušaja da se ogroman propust ispravi.

“Novosti” navode da je i roman Vladana Desnice “Proljeća Ivana Galeba”, umjesto dosadašnje obavezne, postao izborna lektira za četvrti razred gimnazije.

(Kliker.info-SB)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku