hamburger-icon

Kliker.info

Vjerovali ili ne : Cesta Stolac – Neum do kraja naredne godine?

Vjerovali ili ne : Cesta Stolac – Neum do kraja naredne godine?

29 Marta
05:30 2019
image

Nakon što je u općini koja jedina izlazi na more još davno počela izgradnja ceste Stolac – Neum, koja će u budućnosti povezati bh. primorje sa unutrašnjošću zemlje, uskoro bi, saznajemo, trebali započeti i radovi u općini Stolac. U ovom dijelu zemlje radovi su stali još 1985. i od tada na mjesto gdje su radovi stali nije dovezena niti jedna mašina niti je bilo šta urađeno.

Kako navodi Oslobođenje u Cestama Federacije BiH potvrdili su da je u toku evaluacija ponuda za dionicu puta na području Stoca, koja će biti dugačka nešto više od osam kilometara.

Sredstva osigurana

Trenutno se kompletira dokumentacija za građevinsku dozvolu za ovaj dio ceste. Radovi na dva lota u dijelu koji pripada općini Neum u punom su jeku, ističu, a ukoliko vremenske prilike budu dozvoljavale, trebali bi se okončati već do kraja aprila. Radovi na poddionici Stari Neum – Babin Do, u dužini od 5,3 kilometra i Babin Do – Oštrovac, dugoj 1,7 kilometara, te na tunelu Oštrovac u završnoj su fazi. Istovremeno je u planu i završetak radova na poddionici Oštrovac – Broćanac, dugačkoj oko pet kilometara.

Izvršni direktor za ekonomske i pravne poslove u JP Ceste FBiH Bekir Isaković ističe da je u toku i evaluacija ponuda za dionicu od Drenovaca do Stolova. U ovom dijelu Neuma davno je okončan proces eksproprijacije zemljišta.

– Već je objavljen tender za tu dionicu. Također, radi se na eksproprijaciji zemljišta prije tunela Žaba. Još je upitno 12 kilometara zemljišta. Kada to riješimo, imat ćemo odriješene ruke za rad na području Neuma. Sredstva za cestu davno su obezbijeđena, ističe Isaković.

Dodaje i da su dosadašnje radove donekle usporile vremenske neprilike.

Tunel Žaba

Konačan završetak radova na obje strane puta, odnosno njezino otvaranje zavisit će, ističe, ponajviše upravo od eksproprijacije, jer je ona ključ za tendere.

– Bez eksproprijacije nemamo ni dokaze koje moramo predočiti kreditorima. I to je, ustvari, jedino što nas donekle usporava u naumu da završimo kompletnu cestu. Problem je što direktno ne možemo utjecati na to. Eksproprijacija je, podsjećam, nadležnost lokalnih zajednica, dodaje.

Najveći zamah na ovom projektu je izgradnja tunela Žaba dugačkog 975 metara. Radove izvodi konzorcij Euroasfalt-HP Investing. Tunel i dvije ceste u dužini od 525 i 1.125 metara koštat će oko 23 miliona KM. Isaković navodi da su se radovi na tunelu Žaba dosad odvijali i brže od planiranog. Novi radovi počeli su u augustu 2018, a predviđa se da će cesta biti završena u narednoj godini.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku