hamburger-icon

Kliker.info

Vjerovali ili ne : Američka Republikanska stranka izabrala crnca za predsjednika (Video)

Vjerovali ili ne : Američka Republikanska stranka izabrala crnca za predsjednika (Video)

31 Januara
08:05 2009
Američka Republikanska stranka u petak je za svog predsjednika izabrala bivšeg zamjenika guvernera Marylanda Michaela Steelea, koji je postao prvi Amerikanac afričkog podrijetla na čelu Nacionalnog republikanskog odbora (RNC).Steele je bio najumjereniji od kandidata i smatran je ‘outsiderom’ jer nije bio član RNC-a. On je nakon dramatičnih šest krugova izbora pobijedio četvoricu kandidata, uključujući i dosadašnjeg predsjednika Mikea Duncana, koji se povukao nakon drugog kruga glasovanja zbog manjka podrške. Steele je na kraju dobio 91 glas od mogućih 168, a za običnu većinu mu je bilo  potrebno 85.
Steele će preuzeti vođenje Nacionalnog republikanskog odbora u vrijeme kada se stranka oporavlja od teškog poraza na izborima u novembru 2008., na kojima je izgubila Bijelu kuću i niz mjesta u Predstavničkom domu Kongresa i Senatu, gdje su demokrati osigurali uvjerljivu većinu. U kratkom govoru s kojim je prihvatio izbor za predsjednika, Steel je najavio napore za proširenje biračke baze stranke. Na Nacionalnoj konvenciji u rujnu 2008. u St. Paulu republikanci su kritizirani kao gotovo isključivo bjelačka stranka, koja gubi priključak s demografskim promjenama u Americi. "Isto ćemo reći i prijateljima i neprijateljima: želimo da budete dio nas, želimo da budete s nama, a onima koji žele opstruirati, neka se spreme da budu srušeni", rekao je Steele. "Vrijeme je za nešto potpuno drugačije i mi ćemo im (biračima) to ponuditi. To je naša prilika, ali ja to ne mogu učiniti sam", dodao je. Novi predsjednik RNC-a imat će zadaću obnove stranke suočene sa značajnim organizacijskim, financijskim i komunikacijskim izazovima. (Kliker.info-Hina)
 
 
 

.msnbcLinks {font-size:11px; font-family:Arial, Helvetica, sans-serif; color: #999; margin-top: 5px; background: transparent; text-align: center; width: 425px;} .msnbcLinks a {text-decoration:none !important; border-bottom: 1px dotted #999 !important; font-weight:normal !important; height: 13px;} .msnbcLinks a:link, .msnbcLinks a:visited {color: #5799db !important;} .msnbcLinks a:hover, .msnbcLinks a:active {color:#CC0000 !important;}

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku