hamburger-icon

Kliker.info

Vjekoslav Bevanda : Nema vremena za priču, treba spasavati živote

Vjekoslav Bevanda : Nema vremena za priču, treba spasavati živote

16 Maja
16:33 2014

bevanda12Neću oblačiti kabanicu i slikati se na terenu, jer je mnogo potrebnije sve učiniti da pomoć što prije dođe do građana BiH, izjavio je za bh. novinsku agenciju Patria (NAP) Vjekoslav Bevanda, predsjedavajući Savjeta ministara BiH.”Uspostavio sam kontakt sa svim premijerima iz regije i svi su ponudili pomoć. Dio nje je već na putu, a ovo sa Hrvatskom je bilo interventno. Nema potrebe da govorim kako je situacija teška i alarmantna. Nema vremena za priču, sad treba spašavati živote. Treba uraditi, nazvati ljude i mimo procedura. Moja je duša mirna i radim što mogu”, kaže Bevanda.

Prema njegovim riječima, u stalnom je kontaktu sa kolegama, i domaćim zvaničnicima pokušavajući da, sa svoje pozicije uradi sve što je moguće.

On nije želio govoriti o tome da li je Savjet ministara BiH kasno reagovalo i tek sinoć donijelo odluku da se zatraži međunarodna pomoć.
”Neću sada ulaziti u polemike i politiziranja. Nije vrijeme za to. Kada sve ovo prođe treba napraviti analizu i vidjeti koji su propisti u sistemu. Vi znate da država nema nadležnosti, šta je sa civilnom zaštitom. Mi smo sinoć ispunili sve zahtjeve koje nam je Ministarstvo sigurnosti BiH podnijelo. Tražili su 200.000 KM za gorivo i mi smo dali. Da li je to malo, ja ne znam, jer je od mene toliko traženo”, ističe on za NAP.

On je izrazio žaljenje zbog prve ljudske žrtve u Bijeljini i rekao da je u stalnom kontaktu sa Nikolom Špirićem, ministrom finansija, a u vezi sa situacijom u RS.
” Ovdje je riječ o spašavanju ljudskih života. Nesmijemo upasti u zamku politiziranja. Vijeće ministara BiH čini sve što je od nas se traži. Ako je ministarstvo sigurnosti koordinator tih napora moramo poštovati sistem. Ja sam kao premijer sve stavio na raspolaganje građanima, treba spašavati ljude i imovinu, ne da mi se ulaziti u nekakvo nadmetanje”, dodaje Bevanda za NAP.  On je dodao da međunarodna pomoć pristiže, ali da i to ima svoju dinamiku. (Kliker.info-NAP)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku