hamburger-icon

Kliker.info

Vjekoslav Bevanda : Miniranje spomenika je još jedna rana Mostara

Vjekoslav Bevanda : Miniranje spomenika je još jedna rana Mostara

16 Januara
06:49 2013

Miniranjem spomenika poginulim pripadnicima Armije RBiH u dvorištu Gradske vijećnice Mostaru je nanesena još jedna rana, izjavio je u intervjuu za „Dnevni avaz" predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda, rođeni Mostarac. Za naš list Bevanda govori i o uvođenju trećeg kanala, koordinacijskom mehanizmu, dezinformacijama o novom pismu namjere Međunarodnom monetarnom fondu (MMF)…

Kako komentirate miniranje spomenika poginulim borcima Armije RBiH?

– Osuđujem svako djelo koje je upereno protiv sigurnosti građana. Osuđujem ovo djelo i kao gnusni, vandalski čin, koji ne doprinosi da Mostar postane grad normalnog življenja. Očekujem da policija i svi ostali odreagiraju. Bit ću najsretniji čovjek kad onaj ko je to uradio bude sankcioniran.

Digla se velika prašina zbog uvođenja „trećeg kanala". Kako to komentirate, s obzirom na to da ste Vi bili predlagač izmjena Zakona o Javnom RTV sistemu BiH?

– Mislim da će se ta prašina sleći i da će se tome pristupiti kao i svakoj normalnoj, legitimnoj, ustavno dopuštenoj aktivnosti. Ako treba pitati zašto sam ja predlagatelj izmjena Zakona o Javnom RTV sustavu BiH, onda treba dati jasan odgovor: programom rada, zaključkom Doma naroda Parlamenta BiH, odlukom Ustavnog suda, to je propisano kao obveza Vijeća ministara. Očekivao sam da će to uraditi Ministarstvo prometa. Kada je javno rečeno da to neće uraditi, mada je u programu rada, onda sam ja to delegirao, prikupio sva potrebna mišljenja i uputio na Vijeće ministara. Poslije ide na Parlament. Nadam se da će se kroz Parlament dići ova koprena i da to sigurno neće biti nikakav razlog nekih ostrašćenih izjava i reakcija koje smo čuli prethodnih dana.

Kako komentirate pojedine optužbe da se ovim priprema teren za „treći entitet"?

– Jeste li vidjeli ijednu takvu moju izjavu sve ovo vrijeme mog političkog djelovanja i rada? To je presmiješno. Pokazat će vrijeme. Treba pogledati podloge i dokumente koji su prethodili ovome. Mene zaključak Doma naroda obvezuje. Ako nekoga ne obvezuje, onda je problem u njemu, onda on ne poštuje najveće zakonodavno tijelo.

Svi ministri nisu glasali identično o ovoj prijedlogu. Može li se to nazvati krizom?

– Nije prvi put. To apsolutno ne znači krizu. Na određenim zakonima, posebno ministra pravde Bariše Čolaka, hrvatski ministri su bili preglasani. Međutim, to je ide u Parlament. Takav je način odlučivanja. Meni tu nije bilo ništa stravično. Ako je neko osjetljiv na preglasavanje, to sam ja, jer sam to brutalno preživio u Federalnoj vladi.

Čini se da je koordinacijski mehanizam završena stvar. Koliko je to važno za našu zemlju, odnosno put BiH ka EU?

– Koordinacijski mehanizam je usaglašen. Predstavnici FBiH htjeli su još jednom da se politički iskonsultiraju i to je gotovo. Nakon toga, mehanizam ide na Vijeće ministara i entitetske vlade. Moj savjetnik Saša Marić rekao mi je da nema prijepora. Vjerujem da će apsolutno dobiti potrebnu potporu. Koordinacijski mehanizam je vrlo bitna stvar, jer osigurava prohodnost svega. Bitno je i kako se došlo do toga – jednim upornim i iscrpnim radom, tražeći konsenzus i nudeći argumentaciju. To je najvažnija stvar. Prije godinu su bile negacije mogućnosti da se to tako radi. Jednostavno se osiguralo da svi učesnici, kako to Ustav propisuje, imaju pristup i da niko nikoga neće varati. Druga stvar je ono što Brisel kaže, a to je da se govori jednim jezikom i da se lansiraju stvari s jednog mjesta.

Možete li nam pojasniti pojedine medijske napise da je poslano novo pismo namjere MMF-u, s obzirom na to da se ispostavilo da se radi o dezinformaciji i da je to dio redovne procedure?

– Apsolutno ne želim više voditi raspravu o tome i trošiti energiju s nekim ko hoće da zlorabi i obezvrijedi ono što se upornim radom postigne. U ovoj državi je moguće bilo koju izgovorenu rečenicu protumačiti na 16 načina. U tom tumačenju i izricanju misli ja sam potpuno jasan. Pismo namjere je definirano i s njim su sve vlade upoznate. Pismo namjere je potpisano i poslano. Tromjesečno se rade pregledi koji se usaglašavaju. Znači, „došli smo dotle i ispunili to…". Da bismo poboljšali, opet se dogovorimo šta ćemo raditi.Ali da se na dan Nove godine pojavi ekskluziva na portalima tajno i dodatno pismo namjere, to je… Nadam se da je svima jasno da u mom radu nema prevara i zlouporaba. Fahir Karalić (Avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku