hamburger-icon

Kliker.info

Vjekoslav Bevanda : Bosna i Hercegovina tek očekuje pravi udar krize

Vjekoslav Bevanda : Bosna i Hercegovina tek očekuje pravi udar krize

29 Decembra
06:16 2009

Iduæa godina æe biti dosta teška i BiH oèekuje pravi udar ekonomske krize, procjena je Vjekoslava Bevande, ministra finansija FBiH.  "Nažalost, ni država ni ostali nivoi vlasti ove godine nisu uèinili dovoljno da ublaže udar ekonomske krize, a ono što brine je proizvodnja, posebno izvozna, koja trpi velike udare i bez aktiviranja svih potencijala situacija æe biti puno teža", rekao je Bevanda na godišnjoj konferenciji za novinare.Dodao je da je potezima od zatvaranja deficita do otvaranja sredstava sukcesije sprijeèeno da država postane generator neplaæanja."Pad prihoda je evidentan, posebno zadnja dva mjeseca. Izvozna privreda je u teškoj situaciji, a to je rezultat smanjenja tražnje na ino- tržištu. Smanjenja u sektoru proizvodnje i trgovine su drastièna. Privrednici ne vide izlaza. Zabrinjava to što još živimo u zabludi i mislimo da se neæe desiti nama sve što se oko nas dešava, a desilo se davno. Prihodi nam padaju od kolovoza prošle godine", upozorio je Bevanda.Naglasio je da je potrebna štednja po svim osnovama, reforma javne uprave o kojoj je do sada bilo samo deklarativnih izjašnjenja, otvaranje javnih radova, te da Razvojna banka FBiH bude instrument za provoðenje dogovorenih politika umjesto što se raspravlja hoæe li ko doæi na sjednicu  Skupštine banke, a ne raspravlja šta æe biti s privrednicima.

Bevanda je rekao da oèekuje da æe nakon sjednice Fiskalnog vijeæa BiH FBiH narednih dana dobiti sredstva i do kraja godine federalnim budžetskim korisnicima isplatiti sve obaveze iz ove godine, te da æe FBiH u iduæu godinu uæi bez neizvršenih obaveza.Dodao je da bi rebalans budžeta za iduæu godinu u martu trebalo da bude pred poslanicima. U budžetu FBiH za iduæu godinu za kantone je predviðen 91 milion KM, koliki im je deficit."Kada dobijemo drugu i treæu tranšu stednbaj aranžmana sa MMF-om, mi æemo transferirati novac kantonima. Ako bude sve išlo kako treba, neæe biti problema s pokriæem deficita kantona u narednoj godini", dodao je Bevanda.Najavio je da Ministarstvo finansija FBiH planira iduæe godine, kada poène primjena Zakona o fiskalnim sistemima, predložiti participaciju troškova fiskalizacije privrednicima.On je napomenuo da su juèe izvršene sve obaveze prema deviznim štedišama koji su imali do 1.000 KM verificirane štednje.Ocijenio je da je Vlada FBiH u uslovima u kojima je radila dosta solidno funkcionisala.

Ne treba plašiti penzionere            Ministar finansija rekao je da æe na poèetku iduæe godine biti steèeni uslovi za uplatu sedam miliona KM Zavodu PIO FBiH za isplatu decembarskih penzija, koji su predviðeni budžetom za iduæu godinu."Sijanje zabrinutosti za isplate penzija u iduæoj godini je neodgovorno. Fond treba da se presabere i izaðe sa cifrom koliko smo dužni i po kojim osnovama, pa æemo poèeti razgovarati", rekao je Bevanda.Do kraja ove godine FBiH æe biti na raspolaganju 40 miliona KM sredstava po osnovu putarine, a u iduæoj se oèekuje 82 miliona KM."Kada je rijeè o autoputu, uraðeno je malo više nego što je svako oèekivao. Riješena je raspodjela sredstava po osnovu putarina. Ugovoreni su krediti, treba ukloniti nesuglasice koje nemaju veze sa proraèunom, a pomalo zadiru u politiku, da gradnja krene punim kapacitetom. Ono što brine je mala participacija domaæih graðevinara, ali to je druga prièa", rekao je Bevanda. (Kliker.info-NN)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku